„În data de 30 ianuarie 2017, în Aula Magna, din cadrul Seminarului Greco-Catolic din Oradea, a avut loc prima activitate realizata în cadrul proiectului educativ judetean Stiu. Pot. Vreau – Consiliere pentru o cariera de succes, cu participarea elevilor de clasele a VIII-a A si B si a cadrelor didactice din Liceul Greco-Catolic „Iuliu Maniu” din Oradea si scolile generale partenere din Nojorid, Sântandrei, si Tarian.
Activitatea propusa, Comunicarea – abilitate de viata, a fost sustinuta de invitatele evenimentului, doamnele psiholog Ioana Omut-Cherecheanu si Ana Popa. Acestea au conversat cu elevii pe tema importantei comunicarii în dezvoltarea personala, a cooperarii, a respectului fata de ceilalti, dar si despre stilurile si tipurile de comunicare, pornind de la simple întrebari precum: ce înseamna dezvoltare personala, ce sunt emotiile, ce este un om care reuseste în viata, cât de capabili suntem sa avem relatii optime, cum sa facem ca relatiile noastre cu ceilalti sa fie bune sau de ce avem nevoie pentru a comunica.
A fost subliniata importanta comunicarii asertive – asertivitate si afirmare: „Sa-l întelegi pe celalalt, pune-te în locul lui”, sa fii capabil sa-ti exprimi opiniile, sentimentele, punctele de vedere.
Interesul fata de acest subiect a fost deosebit, elevii oferindu-se voluntari pentru a participa la jocurile de rol propuse (soricelul si veverita, comportamente asertive, pasive, agresive). Elevii au raspuns la un chestionar si au primit o reteta de asertivitate: 1. sentimentele mele; 2. critic comportamentul, nu persoana; 3. sugerez cu calm actiunea. Acestea sunt bazate pe formula Stiu/vad ca tu…, dar eu…, asa ca hai sa…
În finalul activitatii d-na psiholog Ioana Cherechianu a discutat cu elevii despre rolul televizorului si internetului în viata noastra si despre modelele pe care sa le urmam sau nu.
Activittile din proiect sevor desfasura pâna în luna mai. Prin acest proiect dorim sa sprijinim elevii nostri în conturarea optiunilor pentru viitoarea cariera, sa îsi cunoasca abilitatile si sa înteleaga ca ceea ce pot deveni poate fi util pe piata muncii. Elevii vor învata sa faca un curriculum vitae, vor avea întâlniri cu antreprenori oradeni si vor cunoaste diferite asociatii care vor aduce viata în clasa.

Prof. Adrian Podar