„Cu ocazia aniversarii a 50 de ani de la Sfânta hirotonire întru preotie, Prefectul Congregatiei pentru Bisericile Orientale, Cardinalul Leonardo Sandri a celebrat sâmbata, 2 decembrie 2017, în Bazilica „Celor 12 Apostoli” din Roma, Sfânta si Dumnezeiasca Liturghie.

Evenimentul din Bazilica romana în care se gasesc sfintele moaste ale Sfintilor Apostoli Filip si Iacob, a fost încununat de prezenta fiilor si fiicelor Bisericilor Catolice Orientale. Au fost prezenti Ierarhi ai diferitelor Biserici sui iuris, numerosi preoti, persoane consacrate si studenti ai diferitelor Universitati Pontificale din Cetatea Eterna.

De asemenea, alumnii Colegiului Pontifical „Pio Romeno” au fost prezenti la eveniment împreuna cu rvs. pr. Gabriel Buboi, rectorul colegiului si cu rvs.pr. vice rector, Vasile Man.

* * *

Cardinalul Leonardo Sandri s-a nascut în data de 18 noiembrie 1943 în Buenos Aires (Argentina) într-o familie cu origini italiene, a fost hirotonit preot în 2 decembrie 1967, consacrat Arhiepiscop în 11 octombrie 1997 si creat Cardinal în 24 noiembrie 2008.

Dupa ce a fost hirotonit, în 1970 a plecat pentru studii la Roma si, la scurt timp, a intrat în corpul diplomatic al Vaticanului. A lucrat la ambasadele Sfântului Scaun din Madagascar, Venezuela, Mexic si Statele Unite.

Cardinalul Sandri a primit Ordinul national „Steaua României în grad de Mare Ofiter” în anul 2004, iar în anul 2012 Ordinul National „Steaua României în grad de Mare Cruce”.

Congregatia pentru Bisericile Orientale (lat. Congregatio pro Ecclesiis Orientalibus) este un Dicasteriu al Curiei Romane, fondat la 1 mai 1917 prin Motu Proprio Dei Providenti al Papei Benedict al XV-lea ca si „Congregatia Sacra pentru Bisericile Orientale”.

Dicasteriul este responsabil cu coordonarea Bisericilor Catolice Rasaritene si cu relatia Bisericii Catolice cu Bisericile Rasaritene neunite. În data de 9 iunie 2007, Sfântul Parinte, Papa Benedict al XVI-lea, l-a numit ca Prefect al acestei Congregatii pe Arhiepiscopul Leonardo Sandri, care a preluat functia la 1 iulie 2007.

Sursa:pioromeno.com