„Asociatia Caritas Eparhial Oradea a desfasurat activitati de promovare a voluntariatului în liceele din Oradea, în perioada septembrie – noiembrie 2017, în cadrul proiectului „Tineri Voluntari” co-finantat de Consiliul Judetean Bihor prin Directia de Dezvoltare si Implementare Proiecte Bihor.
În România, sectorul ONG ofera tot mai multe posibilitati de realizare de activitati de voluntariat, însa majoritatea tinerilor nu stiu ca pot face acest lucru (Conform unui studiu al FDSC, peste 90% din populatia activa a României nu s-a implicat niciodata în activitati de voluntariat în anul 2016). De aceea, aportul acestui proiect este important, atât pentru asociatia noastra, cât si pentru celelalte ONG-uri din Bihor, din orice domeniu ar fi ele, deoarece le ofera tinerilor un prim contact cu lumea voluntariatului. Acesta poate fi o modalitate foarte buna de dezvoltare armonioasa a tinerilor, venind în completarea programei scolare, prin participarea tinerilor la activitati de voluntariat.
Asociatia si-a propus sa le vorbeasca tinerilor despre avantajele si beneficiile voluntariatului, despre dezvoltarea lor personala si despre faptul ca pot dobândi anumite competente si abilitati prin munca voluntara. În fiecare an, generatiile se schimba, de aceea, acest proiect este extrem de important, pentru a educa noile generatii de elevi în ceea ce priveste participarea acestora la viata comunitatii. Un tânar care a fost voluntar, la un moment dat în viata, va deveni un adult mai bun, mai responsabil si deci, un cetatean de care societatea are nevoie si pe care se poate baza.
În urma seminariilor de promovare a voluntariatului, sustinute de catre coordonatorul de voluntari al asociatiei, elevii au aflat ce este voluntariatul, cine poate face voluntariat, când si cum se poate face voluntariat si nu în ultimul rând de ce sa aleaga tinerii de liceu sa faca voluntariat. De asemenea, tinerii au fost informati cu privire la oferta de voluntariat a Asociatiei Caritas Eparhial Oradea: voluntariat la Cantina Sociala, la Centrul de zi pentru copii Gabrielle, Colectele de alimente de Pasti si de Craciun, voluntariat ca si clovn-doctor pentru copiii internati la Spitalul Clinic Municipal "Dr. Gavril Curteanu" din Oradea, voluntariat pentru actiunile de fundraising (campania 2%, loteria pentru cauze sociale, Swimathon etc.) si voluntariat pentru promovarea asociatiei si a voluntariatului (târguri ONG, etc.).
În medie, dintr-un grup de elevi, în jur de 5-10% aleg sa se înscrie la activitati de voluntariat. În urma seminariilor de promovare ale Caritas Eparhial Oradea, peste 130 de elevi au ales sa încerce sa faca voluntariat. Elevii provin de la urmatoarele licee oradene, cu care Asociatia Caritas Eparhial Oradea are acorduri de parteneriat: Liceul Greco – Catolic „Iuliu Maniu”, Liceul Teoretic „Onisifor Ghibu”, Colegiul Economic „Partenie Cosma”, Liceul de Arte Oradea, Liceul Teoretic „Lucian Blaga”, Colegiul National „Iosif Vulcan”, Colegiul National „Emanuil Gojdu” si Liceul Tehnologic Sanitar „Vasile Voiculescu”.
Elevii de liceu si nu numai, au avut posibilitatea de a se înscrie si online prin completarea unui formular disponibil la adresa: https://goo.gl/forms/X4WMF3z7ekYJkl5K2. Acest formular va fi deschis tot timpul, chiar si dupa încheierea proiectului „Tineri Voluntari”.
Suntem încântati sa observam ca în fiecare an, elevii si profesorii sunt tot mai interesati de activitatile de voluntariat ca modalitati de dezvoltare personala si de petrecere a timpului liber într-un mod constructiv. Asociatia Caritas Eparhial Oradea lucreaza de peste 10 ani cu voluntari, iar pentru munca lor este nepretuita. Multe din activitatile pe care le desfasuram (noi, si alte ONG-uri) sunt posibile datorita voluntarilor.