La Sanctuarul „Maica Domnului” din Oradea s-a celebrat slujba parastasului, duminică, 28 februarie 2021, la 13 ani de la trecerea spre cele veşnice a părintelui Damian Blajuţ. Părintel Damian Blăjuţ, alături de pr. Iosif Sabău OFMConv. şi pr. Stefan Tătaru OFMConv. au avut un rol important în construirea bisericii şi a Mănăstirii Franciscane din Oradea.
În dimineaţa zilei de 1 martie 2008, Pr. Damian se găsea într-o scurtă vizită la părinţii săi, la Nisiporeşti, după ce înainte cu doua zile participase la întâlnirea fraţilor economi ai Provinciei, la Bacău.
Pr. Damian Blăjuț s-a născut la 18 noiembrie 1960, fiind al treilea din cei 7 copii ai soţilor Mihai şi Maria Blăjuț din Nisiporeşti. După absolvirea şcolii primare şi medii în satul natal, pr. Damian a urmat, între anii 1973-1978, Liceul Hidromecanic din Braşov.
Simţind chemarea la sfânta Preoţie, în anul 1982, pr. Damian a intrat în Seminarul Romano-Catolic din Alba-Iulia, unde, până în anul 1985, a urmat cursurile de filozofie şi primul an de teologie.În anul 1987, în secret, sub îndrumarea părintelui Petru Albert, la Nisiporeşti, a început postulandatul franciscan, iar între anii 1988-1989, tot la Nisiporeşti, a făcut şi noviciatul franciscan, în tot acest timp continuând şi studiul teologiei.
În ziua de 15 mai 1990, pr. Damian a putut face în mod deschis profesiunea temporară a sfaturilor evanghelice de ascultare, curăţie şi sărăcie, intrând în Ordinul Fraţilor Minori Conventuali, Provincia „Sfântul Iosif” din România. În anii următori, 1990-1993, la Nisiporeşti şi apoi la Roman, şi-a completat studiile teologice.
La 8 august 1993, pr. Damian a depus profesiunea perpetuă în mâinile pr. Iosif Sabău, ministrului provincial, intrând definitiv în familia franciscană conventuală.
În acelaşi an, 1993, la 5 septembrie, a fost hirotonit diacon de către episcopul greco-catolic de Oradea, PS Vasile Hossu. După trei zile, la 8 septembrie 1993, în conformitate cu dreptul ecleziastic oriental, a fost hirotonit preot de acelaşi episcop, PS Vasile Hossu.
După hirotonirea preoţească, între anii 1993-1995, pr. Damian a fost numit vicar la Parohiei greco-catolice „Maica Domnului” din Oradea. Apoi, în anul 1995 a fost numit paroh al aceleiaşi parohii. Această responsabilitate a avut-o până în momentul în care a fost chemat la cele veşnice, adică până în dimineaţa zile de 1 martie 2008, când, aflându-se într-o scurtă vizită la părinţi, după ce cu două zile înainte participase la întâlnirea fraţilor economi ai provinciei, în timp ce recita rugăciunea Laudelor, în urma unui infarct, s-a întors în casa veşnică a Tatălui ceresc.
Aşadar, la vârsta de doar 47 ani, Pr. Damian şi-a încheiat misiunea de frate şi preot pe acest pământ.
Dumnezeu să-l odihnească!