„În Bazilica Sântului Pavel (San Paolo fuori le mura) a avut loc vineri dimineata slujba de hirotonire a parintelui Manuel Nin, fostul rector al Colegiului grec din Roma, întru arhiereu pentr Exarhatul Apostolic a catolicilor de traditie bizantina din Grecia.
Hirotonirea a fost celebrata de catre Preasfintia Sa Demetrios Salachas, Exarhul Apostolic emerit de Grecia, Excelenta Sa Sevastianos Rossolatos, Arhiepiscopul Bisericii Romano Catolice din Atena, si Preasfintia Sa Donato Oliverio, Episcopul de Lungro a Italo-Albanzilor.
La Sfânta Liturghie au participat un numar mare de episcopi si preoti de diferite rituri printre care si Eminetele lor: Leonardo Cardinal Sandri, Prefectul Congregatiei pentru Bisericile Orientale si Lluís Martínez Sistach, Cardinal emerit de Barcelona.
Biserica Româna Unita cu Roma, Greco-Catolica a fost reprezentata de Preasfintia Sa Virgil Bercea, Episcop de Oradea si Preasfintia Sa Alexandru Mesian, Episcop de Lugoj. Alaturi de Preasfintiile lor s-au aflat si parintele Gabriel Buboi, Rectorul Colegiuliu „Pio Romeno” din roma, parintele Eduard Fartan, Rectorul Misiunii Greco-Catolice din Anglia, alaturi de un grup de studenti ai Colegiului român din Roma.

Preasfintia Sa Manuel Nin, episcopul titular de Carcabia, s-a nascut în 20 august 1956 la El Vendrell, arhiepiscopia de Tarragon, în Spania. Dupa terminarea studiilor scolii primare si secundare a intrat în Manastirea Benedictina Monserrat pentru noviciat, a depus primele voturi monahale pe 26 aprilie 1977, iar juramântul monahal solemn si perpetuu în 1980. A fost hirotonit preot calugar la 16 aprilie 1998.
Dupa ce a fost mutat la Roma, a continuat studiile în institutele si facultatile de teologie din Cetatea Eterna. A obtinut doctoratul în teologie cu specializare în Patrologie.
În mod deosebit s-a dedicat învatamântului universitar si este si acum angajat într-o intensa activitate didactica. A fost Parinte Spiritual în Colegiul Grec din Roma si, din 1999, Rector al aceluiasi Colegiu Pontifical.
În sânul Ordinului Benedictin din care face parte a fost Prim Asistent al Abatelui Presedinte al Congregatiei de Subiaco si Monte Cassino.
Este consilier al Oficiului pentru Celebrari Liturgice al Sfântului Parinte Papa.
Este membru al Comisiei Liturgice a Congregatiei pentru Bisericile Rasaritene.
Pe lânga catalana si spaniola, cunoaste limbile: greaca, latina, siriaca, italiana, franceza si engleza.