Vineri, 20 octombrie 2023, în prezența P.S. dr. Virgil Bercea, episcop al Eparhiei Greco-Catolice din Oradea, a avut loc la Carei ceremonia de dezvelire a statuii pictorului, sculptorului și graficianului Aurel Popp, lucrare realizată de artistul plastic Radu Ciobanu. Statuia este amplasată în centrul municipiului Carei, într-o zonă în care se află Grupul statuar Otilia Marchiș – Ady Endre și busturile poeților Petőfi Sándor și Kaffka Margit.

Aurel Popp (1879-1960), s-a născut la 30 august 1879 în satul Căuaș, unde tatăl său Samuil Popp era parohul greco-catolic al localității. În anul 1882, la frageda vârsta de 3 ani rămâne orfan de tată, după moartea tatălui său, Pr. Samuil Popp, ducând o copilărie destul de grea alături de cei 3 frați, fiind crescuți doar de mamă. După clasele primare urmate în satul natal, a urmat cursurile la Liceul Piarist din Carei, fiind considerat unul dintre cei mai valoroși oameni de cultură ai Transilvaniei și implicit ai Sătmarului. Cunoscut și apreciat pentru realizările din domeniul picturii, graficii și sculpturii, numele și activitatea artistului Aurel Popp au stat în atenția ziarelor și revistelor de specialitate, impunându-se în viața culturală din această parte a țării prin valoarea și talentul său.  Liceul de artă din Satu Mare, care-i poartă numele, secția permanentă Aurel Popp din cadrul Muzeului de Artă Satu Mare, strada Aurel Popp unde se află și Atelierul memorial în municipiul Satu Mare, dar și expoziții retrospective la Cluj Napoca și Baia Mare sunt parte a recunoșterii valorii marelui artist.

Prezenți la eveniment au fost subprefectul Altfatter Tamás, președintele Consiliului Județean Satu Mare Pataki Csaba, directorul Direcției de Cultură din Satu Mare, Zamfir Danciu, primarul municipiului Carei, Eugen Kovacs, Vicepreședintele Uniunii Artiștilor Plastici din România Gheorghe Dican, care s-a deplasat de departe la Carei pentru acest eveniment, reprezentanta Institutului Național de Patrimoniu din Capitală, arhitectul Andreea Pop.

La finalul evenimentului a avut loc slujba de sfințire a statuii, oficiată de P.S. dr. Virgil Bercea, episcop al Eparhiei Greco-Catolice din Oradea alături de Pr. Lucian Cociorva, parohul locului și protopop de Carei.

Protopopiatul de Carei
Pr. Protopop Lucian Cociorva