„În perioada 30 noiembrie – 3 decembrie 2017, doua asociatii de cercetasi crestini si-au dat întâlnire la Blaj, la o tabara de formare. Este vorba de Asociatia Cercetasii Crestini Români si Asociatia Cercetasii Români Uniti, la tabara de formare fiind prezenti 40 de tineri, sefi si asistenti de patrula în cele doua asociatii. Alegerea Blajului ca gazda a acestei tabere a avut loc în contextul intrarii în anul Centenarului Marii Uniri de la 1 decembrie 1918.
Pe lânga atelierele organizate în aceasta tabara, care au avut ca scop educarea si constientizarea sefilor si asistentilor de patrula în vederea asumarii pozitiei de lider, cursuri de prim ajutor si pentru organizare de activitati sau cursuri de formare spirituala, au existat si actiuni ceremoniale, ce tin de istoria si de spiritualitatea Blajului. În acest sens, cercetasii crestini au participat la Te-Deumul organizat pe 1 decembrie la Capela Arhiereilor, au avut întâlniri cu Prea Fericitul Cardinal Lucian, Arhiepiscop Major al Bisericii Greco-Catolice si cu Preasfintia Sa Claudiu Pop, Episcop al Curiei Arhiepiscopiei Majore, iar în ultima zi de sedere la Blaj au asistat la oficiul Sfintei Liturghii din Catedrala Arhiepiscopala Majora „Sfânta Treime”.
Nu în ultimul rând, tinerii cercetasi au urcat dealul de la Crucea lui Iancu, unde, în cea mai frumoasa panorama a Blajului, o parte dintre ei au ales sa-si faca aici „promisiunea” (juramântul specific cercetasilor crestini) de a-L sluji pe Dumnezeu, Biserica, Patria si de a fi alaturi de aproapele lor în orice împrejurare.
Cei 40 de tineri cercetasi crestini au venit la Blaj din toate colturile tarii: Alba Iulia, Beius, Bucuresti, Calarasi, Focsani, Moinesti si Oradea. Ei au fost însotiti de Mihai Zanfir, comisar general în Asociatia Cercetasii Crestini Români, Valeriu Domuta, presedintele Asociatiei Cercetasii Români Uniti, Gelu Trandafir, presedintele Asociatiei Cercetasii Români Uniti Bucuresti si parintele Andrei Marcus, îndrumatorul spiritual al Trupelor din Bucuresti.
Cele doua asociatii de cercetasi au anuntat ca anul viitor vor organiza alte doua tabere la Blaj: în luna mai 2018, cu ocazia pelerinajului tinerilor la Carbunari si în luna decembrie 2018, cu ocazia festivitatilor care vor marca împlinirea a 100 de ani de la Marea Unire de la 1 decembrie 1918.
Activitatea cercetasilor crestini vizeaza cinci scopuri principale: sanatatea fizica (data de petrecerea timpului în aer liber), deprinderea abilitatii de a te descurca cu mijloace simple (în tabere, drumetii, etc.), formarea caracterului tinerilor (cu un mare accent pe onoare, cuvânt dat, încredere, fraternitate), descoperirea naturii ca si Creatie a lui Dumnezeu si descoperirea Creatorului din spatele acestei Creatii, adica descoperirea lui Dumnezeu.
Asociatia Cercetasii Crestini Români, cu sediul central la Alba Iulia, a luat fiinta în anul 1991, fiind frecventata de credinciosi ortodocsi, romano-catolici si greco-catolici, în prezent având o mai mare sustinere greco-catolica. Asociatia Cercetasii Români Uniti, cu sediul principal la Oradea, s-a înfiintat în anul 2007 si functioneaza ca o asociatie de laici în cadrul Bisericii Române Unite cu Roma.