„Papa Francisc ”a mentionat ca doreste sa faca o vizita pastorala în România, ceea ce stiam cu totii si asteptam, dar pentru prima data a pus un accent ceva mai clar pe aceasta intentie”: a afirmat, atent la nuante, ambasadorul României pe lânga Sfântul Scaun, Liviu-Petru Zapîrtan, dupa recenta întrevedere cu Suveranul Pontif în contextul acordarii titlului de membru de onoare al Academiei Române. Audienta a avut loc miercuri, 8 noiembrie 2017, în Cetatea Vaticanului. Daca este adevarat ca papa Francisc si-a exprimat si cu alte ocazii dorinta de a merge în România, de aceasta data, a subliniat ambasadorul, se poate spune ca intentia Sanctitatii Sale începe sa se contureze de o claritate care nu poate fi trecuta cu vederea.
Redactia Româna Radio Vatican a realizat un interviu cu ambasadorul României pe lânga Sf. Scaun dupa audienta privata de miercuri cu prezidiul Academiei Române. Delegatia academicienilor a avut joi întâlniri cu rectorul Universitatii Pontificale ”Salesianum” din Roma, mons. Mauro Mantovani, si cu presedintele Consiliului Pontifical al Culturii, cardinalul Gianfranco Ravasi.
Redactia: «L-ati întâlnit pe papa Francisc. Ce aer se simte în privinta unei posibile, dorite vizite a papei Francisc în România?»
Ambasadorul Liviu-Petru Zapîrtan: «Audienta a fost privata, dar n-a fost secreta si, prin urmare, pot sa spun – desi n-am cerut încuviintarea si nu stiu daca este chiar corect din partea mea -, dar pot sa spun ca Sfântul Parinte a acceptat mai întâi de toate titlul de membru de onoare al Academiei Române cu mentiunea: ”O fac din prietenie pentru voi, pentru România”, ceea ce deschide inimile în chip frumos. Apoi a mentionat ca doreste sa faca vizita pastorala în România, ceea ce stiam cu totii si asteptam, dar pentru prima data a pus un accent ceva mai clar pe aceasta intentie, în sensul ca a spus asa: ”Încerc sa vin anul viitor, dar daca nu reusesc, celalalt an voi veni sa va vizitez”. Sigur, ne umple inima de bucurie si îi dorim din toata inima sanatate si putere Sfântului Parinte ca sa realizeze aceasta vizita pe care noi o asteptam cu totii. Este o vizita pusa sub semnul deschiderii, de o generozitate impresionanta a Sfântului Parinte fata de problemele lumii contemporane si fata de dialogul dintre religii. Acest fapt mi se pare extrem de important. Întâi, ideea refacerii unitatii crestine si apoi, pe baza aceasta, ideea dialogului crestinismului cu celelalte religii. Traim într-o lume destul de macinata de contradictii, macinata de tensiuni, traim într-o lume în care deseori avem sentimentul ca oamenii si-au pierdut reperele, nu mai stiu exact citi busola, nu mai stiu încotro e nordul ca sa se poata orienta în aceasta lume. De aceea, mesajul Sfântului Parinte mi se pare de o relevanta extraordinara, fiindca ne trimite la radacinile de cultura si civilizatie ale Europei în primul rând si apoi ale culturii si civilizatiei umane, în general. De aceea, pentru mine, fara a folosi cuvinte mari, vizita realizata de conducerea Academiei Române la Vatican a fost cu adevarat istorica».
Potrivit uzantei, anuntul oficial cu privire la o calatorie apostolica a Suveranului Pontif este prezentat de Sala de Presa a Sfântului Scaun. Pentru anul viitor, singura vizita internationala a papei Francisc anuntata oficial este cea din Chile si Peru (15 – 21 ianuarie 2018).
Sursa: http://ro.radiovaticana.va