„Moment emotionant ieri, la Catedrala "Sfântul Nicolae" din Oradea, unde, rememorând gestul smerit al lui Isus, de acum 2000 de ani, PS Sa Virgil Bercea, episcopul greco-catolic de Oradea, a spalat, a sters cu stergarul cu care a fost încins si a sarutat picioarele a 12 barbati.
Credinciosii greco-catolici au asistat ieri, în Catedrala "Sfântul Nicolae" din Oradea, la ritualul deosebit de emotionant care, an de an, îi aduce împreuna în Joia Mare din Saptamâna Patimilor. Este vorba de sfânta si dumnezeiasca spalare a picioarelor, prin care episcopul greco-catolic a rememorat gestul smerit al lui Isus de a spala picioarele ucenicilor sai, pentru a arata dragostea pe care trebuie sa o avem unul fata de altul.
Cei 12 apostoli ai lui Isus au fost reprezentati de studenti din diferiti ani de la Seminarul Teologic Greco-Catolic Oradea, majoritatea fiind din anul I. La sfârsitul acestui ritual, Preasfintitul Virgil Bercea a binecuvântat si a sfintit pâinea si vinul pe care credinciosii le vor primi în noaptea de Înviere si le-a urat tuturor haruri si binecuvântari de la Dumnezeu. Apoi, s-a adresat celor prezenti cu urmatoarele cuvinte: "Cu aceasta slujba au început cele trei zile premergatoare Sarbatorii Învierii Domnului. Spalarea picioarelor, iar apoi sfintirea Pastilor nu fac decât sa ne puna în legatura, în mod special, cu Patimile Domnului. Este mare lucru sa stim sa ramânem pe Drumul Crucii, alaturi de Domnul. El este cel care ne ajuta sa ridicam Crucea Vietii!".

Sursa: http://crisana.ro