„Secretarul de Stat al Sfântului Scaun, Cardinalul Pietro Parolin, într-o scrisoare adresata Bisericilor din întreaga lume subliniaza importanta colectei pe care Biserica Catolica o va face în 24 aprilie 2016 pentru Ucraina, unde exista o adevarata criza umanitara.

Situatia din Ucraina este una tragica, vorbindu-se despre 9.000 de morti, la care se adauga si oamenii disparuti sau prizonieri. Ucraina este atinsa si de o grava situatie economica, care reduce drastic puterea de cumparare: peste 500.000 de persoane au o urgenta nevoie de hrana.
În sectoarele de razboi cele mai mari necesitati sunt cele sanitare: peste 120 de centre sanitare au fost deteriorate sau distruse. În caz de pericol fiind femeile gravide, în timp ce pericolul raspândirii sindromului SIDA sau a tuberculozei este foarte mare. Lipsesc cu desavârsire anestezicele, operatiile fiind facute de cele mai multe ori fara anestezie.
În zonele de razboi traiesc în continuare circa 3.000.000 de persoane, dintre care majoritatea sunt batrâni care nu sunt în gradul de a lasa zonele de lupte. Un numar de 12.000 de case au fost deteriorate si peste 1.000 complet distruse, situatia fiind dramatica în perioada toamnei si a iernii din cauza temperaturilor scazute.
Un mare numar de copii nu pot frecventa scoala. 200.000 au gasit un refugiu în alte zone ale Ucrainei, în afara zonelor de razboi. Multi sunt afectati de diferite traume psihologice, sau din cauza violentelor la care au fost martori sau le-au experimentat, multi dintre ei pierzând si capacitatea de a citi sau a scrie.
Stare de conflict constituie principala dificultate în gasirea unei solutii a aceasta criza umanitara.
Societatea reactioneaza în ciuda acestor probleme cu o mare capacitate de rezistenta, printre acestia si catolicii care reprezinta 10% din populatie, sunt deplin mobilizati pentru asistarea celor în nevoi.
Sfântul Scaun predispune diverse interventii specifice în beneficiul întregii populatii, fara nici o distinctie a apartenentei religioase sau confesionale, pentru a veni în întâmpinarea acestei urgente umanitare.