„Asociatia „Cercetasii Români Uniti” a dat startul unui nou an cercetasesc duminica, 1 octombrie. Festivitatea de deschidere a evenimentului a avut loc la Liceul Greco-Catolic „Iuliu Maniu” din Oradea.
Asociatia „Cercetasii Români Uniti” a fost înfiintata în anul 2007 în Oradea, si are filiale atât în urbea de pe Crisul Repede, cât si în Bucuresti si Râmnicu Vâlcea. Asociatia este o organizatie de laici în cadrul Bisericii Române Unite (Greco-Catolice), care urmareste formarea tinerilor prin metoda cercetaseasca traditionala propusa de Robert Baden-Powell si dezvoltata de Federatia Scoutismului European. Conform traditiei, activitatile din cadrul organizatiei debuteaza toamna, printr-un program oficial si festiv: Deschiderea anului cercetasesc. Anul acesta evenimentul a avut loc sâmbata, 30 septembrie, la Liceul Greco-Catolic „Iuliu Maniu”. Dupa obisnuitul careu de deschidere a avut loc ceremonialul de primire a cravatei pentru membrii noi. În continuare, copiii care faceau parte din ceata de lupisori au participat la ceremonialul de trecere la trupa de cercetasi, una dintre conditiile „transferului” fiind împlinirea vârstei de 12 ani. Festivitatea a inclus o prezentare a asociatiei, a conceptelor specifice cercetasiei si a programului, pentru ca cei mai noi membri si parintii acestora sa fie pe deplin informati. Copiii au fost implicati si în jocuri de cunoastere si de miscare, dar si în animarea liturghiei, care a fost celebrata de la ora 12.00, în Catedrala Sfântul Nicoale. „Deschiderea anului cercetasesc înseamna reluarea unui ciclu de activitati pe care le desfasuram pe fiecare ramura în parte si care culmineaza cu taberele de vara”, ne-a declarat Valeriu Domuta, organizatorul evenimentului, Activitatile se vor desfasura pe grupe de vârsta: lupisori/pui de lup 7-12 ani, cercetasi/cercetase 12-17 ani, drumeti/calauze peste 17 ani.
„Cercetasia se adreseaza tuturor tinerilor, indiferent de confesiune, ce iubesc natura si aventura. Cercetasia urmareste sanatatea fizica, formarea caracterului, contactul cu natura si formarea abilitatii tânarului de a se descurca cu mijloace simple, descoperirea lui Dumnezeu”, a mai spus Valeriu Domuta.

Sursa: https://www.crisana.ro