„”În Împaratia lui Dumnezeu nu exista someri, toti sunt chemati sa-si faca partea lor, iar pentru toti, la sfârsit, va fi rasplata care vine din dreptatea lui Dumnezeu: mântuirea pe care Isus Cristos ne-a dobândit-o prin moartea si învierea sa”: a spus papa Francisc la rugaciunea ”Angelus”, recitata duminica, 24 septembrie 2017, împreuna cu credinciosii din Piata Sfântul Petru. Pontiful a prezentat o meditatie la evanghelia duminicii din ritul roman sau latin, a XXV-a din timpul liturgic de peste an. La saluturile finale, papa Francisc a mentionat beatificarea, sâmbata, în Statele Unite ale Americii, a preotului misionar Stanley Francisc Rother, ucis din ura fata de credinta în Guatemala.
Vorbind pe larg despre Evanghelia duminicii (Mt 20, 1-16), cu parabola lucratorilor în vie, pontiful a remarcat ca Isus o prezinta ”pentru a comunica doua aspecte despre Împaratia lui Dumnezeu: primul, ca Dumnezeu vrea sa-i cheme pe toti sa lucreze pentru Împaratia sa; al doilea, ca la sfârsit el vrea sa dea tuturor aceeasi rasplata, adica mântuirea, viata vesnica”. Stapânul viei, a subliniat Sfântul Parinte, comite în ochii oamenilor o anumita ”nedreptate”, dând celui care a lucrat o zi întreaga aceeasi rasplata pe care o primeste si ultimul venit. ”Daca El vrea sa fie generos cu ceilalti, ei nu trebuie sa fie invidiosi”. Dar ”aici, Isus nu vrea sa vorbeasca despre problema muncii si a salariului just, ci de Împaratia lui Dumnezeu”
Papa Francisc: «Mesajul este acesta: în Împaratia lui Dumnezeu nu exista someri, toti sunt chemati sa-si faca partea lor. Pentru toti, la sfârsit, va fi rasplata care vine de la dreptatea divina – nu umana, din fericire pentru noi – adica mântuirea pe care Isus Cristos ne-a dobândit-o prin moartea si învierea sa. O mântuire care nu este meritata, ci daruita, pentru care ”cei din urma vor fi cei dintâi si cei dintâi, cei din urma” (v. 16)».
În realitate, a continuat papa Francisc, ”prin aceasta parabola, Isus vrea sa deschida inimile noastre la logica iubirii Tatalui, care este gratuita si generoasa. Este vorba de a se lasa uimiti si fascinati de «gândurile» si «caile» lui Dumnezeu care, dupa cum aminteste profetul Isaia, nu sunt gândurile noastre si nu sunt caile noastre (cf. Is 55,8). Gândurile omului sunt deseori marcate de egoism si interese personale, iar caile noastre înguste si întortocheate nu se pot compara cu caile largi si drepte ale Domnului”.
Papa Francisc: «El foloseste milostivire, iarta din belsug, este plin de generozitate si bunatate, pe care le revarsa asupra fiecaruia dintre noi, deschide tuturor teritoriile nemarginite ale iubirii sale si ale harului sau, care singure pot da inimii omului plinatatea bucuriei».
Isus, a încheiat pontiful, vrea sa ne ajute sa contemplam ”privirea acelui stapân, privirea prin care îl vede pe fiecare dintre lucratori în asteptarea lucrului si îi cheama sa mearga în via sa. Este o privire plina de atentie si bunavointa; este o privire care cheama, care invita la a se ridica, la a porni la drum, pentru ca vrea ca fiecare dintre noi sa aiba viata, vrea o viata plina, ocupata, salvata din gol si inertie. Dumnezeu nu-l exclude pe nimeni si vrea ca fiecare sa ajunga la împlinire. Fecioara Maria – a spus papa înainte de rugaciunea mariana «Îngerul Domnului» – sa ne ajute sa primim în viata noastra logica iubirii, care ne elibereaza de prezumtia de a merita recompensa lui Dumnezeu si de judecata negativa asupra celorlalti”.
Dupa rugaciunea ”Angelus”, papa Francisc a mentionat beatificarea unui preot misionar, martir pentru credinta în America Centrala:
Papa Francisc: «Ieri, la Oklahoma City, în Statele Unite ale Americii, a fost proclamat fericit Stanley Francisc Rother, preot misionar, ucis din ura fata de credinta datorita activitatii sale de evanghelizare si promovare umana în favoarea celor mai saraci în Guatemala. Exemplul sau eroic sa ne ajute sa fim marturisitori curajosi ai Evangheliei, angajându-ne în favoarea demnitatii omului».
Sursa: http://ro.radiovaticana.va