„Zilele de 8 – 13 octombrie 2016 au fost un timp de schimb de experienta între reprezentanti ai diferitelor departamente ale curiilor episcopiilor de Viena si Oradea.
Printr-un proiect sustinut de Arhidieceza Romano-Catolica de Viena, cu organizarea ipodiaconului magistru Eugen Clintoc, o delegatie a Episcopiei Greco-Catolice de Oradea a fost primita la Viena pentru a i se împartasi experiente în vederea unor oportune implementari în organizare si activitatile intreprinse. Din delegatia oradeana au facut parte: pr. Olimpiu Todorean, vicar general, pr. Antoniu Chifor, vicar pentru preoti si protopop de Marghita, pr. Popa Paul, responsabil al Biroului Eparhial Pastoral pentru Laici, pr. Soptea Vasile, presedinte Caritas Eparhial Oradea, pr. Gavril Buboi, protopop de Oradea, pr. Bodea Nicolae, protopop de Simleul Silvaniei, pr. Hendea Aurel, protopop de Tasnad, pr. Zorel Zima, protopop de Beius, dna Izabela Ujoc, contabil-sef al departamentului financiar si dra Cerasela Ciordas, asistent social al Caritas Eparhial Oradea.
Ziua de duminica a constituit un prilej de mare bucurie datorita concelebrarii preotilor din eparhia de Oradea alaturi de parintele Vasile Lutai, paroh al Parohiei greco-catolice române din Viena si parintele Yuriy Kolasa, vicar general pentru crestinii catolici orientali din Arhidieceza de Viena. Dupa aceasta comuniune liturgica, parintele Hotico Ioan a prezentat istoricul comunitatii române în Viena, discurs presarat cu evenimente si nume de mari personalitati care au marcat, nu doar constituirea Bisericii Române Unite, Greco-Catolice, cât si istoria poporului nostru.
Luni, 10 octombrie, delegatia oradeana a fost întâmpinata de reprezentanti din Biroul Pastoral Arhidiecezan, din departamentele responsabile în domeniul liturgic, cel catehetic în vederea pregatirii catehumenilor adulti, cel în dialog cu conceptiile diferitelor orientari religioase si abordari diverse despre lume,cel al formarii profesionale continue al personalului diecezan clerical si laical.
Marti, 11 octombrie, dupa salutul cordial al Vicarului general de Viena, pr. Krasa, arhivistul dr. Johann Weissensteinera prezentat sarcinile si metodologia de lucru în cadrul arhivei diecezane. Împartasirea experientei a fost continuata de magistrul A. Lotzsiing. R. Zeller, cancelarul si vicecancelarul arhidiecezan, responsabili cu matricolele diecezane, iar D. Schutzki, vicar foraneu de Viena a prezentat marea provocare actuala locala, un plan de restructurare a parohiilor în vederea unei optime pastoratii si misiuni. Dincolo de actualitatile organizatorice si administrative actuale, au fost împartasite si preocuparile caritative în cadrul unui referat prezentat de biroul Caritasului vienez; provocarea imanenta este cea a atentiei acordate imigrantilor, dar si a grijii fata de vârstnici.
Miercuri, 12 octombrie, Biroul contabil a prezentat structura bugetului arhidiecezan si metodologia de lucru. Vizita de lucru s-a încheiat joi prin celebrarea unei Sfinte Liturghii în biserica Fratilor Scolilor Crestine din Viena.
Grupul de lucru al Eparhiei de Oradea a avut, astfel, ocazia cunoasterii unei alte organizari si altor provocari, ei însisi oferind la rândul lor, în unele momente, pertinente experiente si provocari omologilor austrieci.