„
De Andrea Tornielii
Papa Francisc, cu scrisoarea apostolica în forma de motu proprio datata la 8 septembrie 2017 si facuta publica la 19 septembrie, reîntemeiaza institutul de studii despre casatorie si familie voit de sfântul Ioan Paul al II-lea, largind domeniul sau de actiune. Documentul, intitulat Summa familiae curae, aminteste ca papa Wojtyla, dupa Sinodul Episcopilor din 1980 si exortatia apostolica Familiaris consortio din 1981, a dat urma stabila "Institutului Pontifical Ioan Paul al II-lea pentru Studii despre Casatorie si Familie", activ la Universitatea Laterana.
Astazi, dupa cele doua Sinoade celebrate în 2014 si în 2015 dedicate familiei, si dupa publicarea exortatiei Amoris laetitia, Biserica a ajuns "la o reînnoita constiinta a evangheliei familiei si a noilor provocari pastorale la care comunitatea crestina este chemata sa raspunda".
"Centralitatea familiei în parcursurile de «convertire pastorala» a comunitatilor noastre si de «transformare misionara a Bisericii» – scrie Francisc – cere ca – si la nivel de formare academica – în reflectia despre casatorie si despre familie sa nu dispara niciodata perspectiva pastorala si atentia fata de ranile umanitatii".
Papa Bergoglio reafirma ca "binele familiei este decisiv pentru viitorul lumii si al Bisericii" si ca este "sanatos a acorda atentie realitatii concrete" a familiei, data fiind "schimbarea antropologico-culturala, care influenteaza astazi toate aspectele vietii si cere o abordare analitica si diversificata" si "nu ne permite sa ne limitam la practicile pastoratiei si misiunii care reflecta forme si modele din trecut".
"În propunerea limpede de a ramâne fideli fata de învatatura lui Cristos – mai scrie Francisc – trebuie sa privim asadar, cu intelect de iubire si cu realism întelept, la realitatea familiei, astazi, în toata complexitatea sa, în luminile sale si în umbrele sale. Pentru aceste motive am considerat oportun sa dau o noua structura juridica Institutului Ioan Paul al II-lea, pentru ca intuitia clarvazatoare a sfântului Ioan Paul al II-lea, care a voit foarte mult aceasta institutie academica, astazi sa poata fi si mai bine recunoscuta si apreciata în rodnicia si actualitatea sa".
Noul Institut Teologic pentru Stiintele Casatoriei si Familiei, care va purta tot titlul "Ioan Paul al II-lea", va largi domeniul sau de interes, "fie în vederea noilor dimensiuni ale îndatoririi pastorale si misiunii ecleziale, fie cu referinta la dezvoltarile stiintelor umane si ale culturii antropologice într-un domeniu asa de fundamental pentru cultura vietii".
Papa Bergoglio precizeaza ca noul Institut va trebui sa tina cont de inspiratia originara care a dat viata celui precedent, "contribuind în mod eficace sa-l faca pe deplin corespunzator exigentelor actuale ale misiunii pastorale a Bisericii". În articolele scurte, care vor trebui sa fie urmate dupa aceea de noile statute, se subliniaza "raportul special al noului Institut Teologic cu slujirea si magisteriul Sfântului Scaun" care "va fi îmbogatit ulterior de relatia privilegiata" pe care o va stabili cu Congregatia pentru Educatia Catolica, cu Dicasterul pentru Laici, Familie si Viata si cu Academia Pontificala pentru Viata. Si se precizeaza ca Institutul Teologic va avea "facultatea de a conferi iure proprio studentilor sai urmatoarele grade academice: doctoratul în stiinte despre casatorie si familie; licenta în stiinte despre casatorie si familie; diploma în stiinte despre casatorie si familie.
"Cu aceasta decizie – explica la Vatican Insider arhiepiscopul Vincenzo Paglia, mare cancelar al Institutului – papa largeste perspectiva: de la una focalizata numai asupra teologiei morale si sacramentale, la una biblica, dogmatica si istorica, ce tine cont de provocarile contemporane. Francisc a înteles bine misiunea istorica a familiei, fie în Biserica fie în societate. Si familia nu este un ideal abstract, ci o realitate majoritara a societatii, care trebuie sa redescopere vocatia sa în istorie".
Referinta la continuitatea cu Institutul precedent, "deja în sine blocheaza drumul – explica Paglia – spre o interpretare care vrea sa atribuie cu prejudecat acestui act autoritar de reîntemeiere o distantare de inspiratia lui Ioan Paul al II-lea". În sfârsit, arhiepiscopul afirma ca Papa a indicat însesi componentele actualului Institut ca "protagonisti ai adaptarii si remodelarii care vor fi necesare pentru obtinerea obiectivelor noului subiect", si care asadar se bucura de încrederea Pontifului.
(Dupa Vatican Insider, 19 septembrie 2017)
Traducere de pr. Mihai Patrascu
Sursa: http://www.ercis.ro