„Editura Sapientia din Iasi anunta aparitia cartii Don Orione. O inima fara margini, scrisa de Andrea Gemma si tradusa de pr. dr. Mihai Patrascu. Cartea apare în colectia „Vietile sfintilor” în formatul 14×20 cm, are 560 pagini si poate fi procurata de la Libraria Sapientia (www.librariasapientia.ro), precum si de la orice librarie catolica din tara la pretul de 30 lei.
Don Orione. O inima fara margini este biografia unuia dintre marii apostoli ai caritatii care a trait în întunecatul secol al XX-lea, dar care a reusit sa lumineze întreaga lume prin credinta sa marturisita deschis si caritatea traita în mod eroic (Papa Ioan Paul al II-lea). Desi este o biografie, aceasta carte se distanteaza considerabil de biografiile romantate atât obiectivitatea scrierii, cât mai ales prin realismul care reiese din fiecare pagina a cartii. Avantajul autorului este dublu: în primul rând, foarte marea apropiere de timpurile în care a trait Don Orione, motiv pentru care multe dintre izvoarele acestei carti sunt scrieri ale contemporanilor lui don Orione. În al doilea rând, Mons. Andrea Gemma este fiul congregatiei întemeiate de apostolul caritatii si a avut ocazia sa cunoasca îndeaproape spiritul si opera acestuia, subiect caruia îi dedica a doua parte a cartii.
Prima parte a acestei carti este constituita de prezentarea vietii parintelui Alois Orione (1872-1940), declarat sfânt de Papa Ioan Paul al II-lea la 16 mai 2004. Cititorul este familiarizat înca din primele pagini cu simplitatea vietii acestui mare sfânt. Este citat adesea chiar don Orione, care vorbeste cu o deosebita luciditate despre viata sa, deseori cu referinta la felul în care Divina Providenta l-a ocrotit si l-a îndrumat. S-a nascut pe 23 iunie 1872, la Pontecurone, într-o familie saraca, caracteristica pe care a considerat-o întotdeauna un har al Domnului. Este al treilea copil al lui Vittorio, pavator de strazi, si al Carolinei, o casnica neobosita.
Perioada activitatii lui don Orione este una dificila: problema sociala era în plina desfasurare (sfârsitul secolului al XIX-lea si începutul secolului al XX-lea) iar Biserica nu putea sa stea deoparte. Primul raspuns al ei a fost enciclica Papei Leon al XIII-lea: Rerum novarum (1891). Dar ramâneau atâtea lucruri de depasit! Citind aceste pagini, putem vedea în acest apostol al celor mai lipsiti si marginalizati un precursor al noii evanghelizari. Don Orione a perceput cu simt profetic ca Biserica va trebui sa se implice activ în perioada de tranzitie a acelor timpuri: „Cine da popoarelor Botezul este Biserica. Acum democratia înainteaza si Biserica, sa nu ne temem, va sti sa îi dea Botezul.” Parcursul formarii sacerdotale al lui don Orione este si el unul sinuos. Dupa o experienta franciscana, saleziana (a avut bucuria de a-l întâlni personal pe don Bosco), si dupa un examen vocational serios, a intrat în Seminarul diecezan din Tortona.
Partea a doua a cartii, „Spiritul si opera” lui don Orione, prezinta congregatia întemeiata de don Alois Orione, Mica Opera a Divinei Providente. Este o descriere în 11 puncte ce poate fi sintetizata astfel: „O congregatie umila, moderna, una si multipla, la picioarele Bisericii, în slujba patriei, dedicata iubirii si sacrificiului, sustinuta de credinta si de mijlocirea Sfintei Fecioare Maria pentru a-i duce pe toti la Cristos într-o vesnica lauda a lui Dumnezeu”.
Don Orione. O inima fara margini este o carte deosebita pentru ca este rezultatul unei împletiri armonioase între maretia subiectului tratat – don Orione a fost si va ramâne unul dintre marii apostoli ai caritatii – si arta deosebita a scrisului. Mons. Andrea Gemma reuseste sa evoce cu foarte mare expresivitate figura Fondatorului, care trada o „inima fara margini… dilatata de caritatea celui rastignit”. Cartea se adreseaza tuturor, dar mai ales celor tineri pentru care poate fi un instrument care sa conduca spre discernerea adevaratei vocatii. Cititorul se va simti interogat de viata acestui sfânt, pentru ca ne aminteste ca prima si principala vocatie a crestinului este aceea a trairii eroice a caritatii.
Sursa: http://www.catholica.ro