„Sarbatoarea Sfântului Nicolae la Dublin
La fel ca în fiecare an, Comunitatea Greco-Catolica Româneasca din Dublin a organizat doua momente speciale dedicate unuia dintre sfintii cei mai venerati din Biserica noastra, Sfântul Nicolae de la Mira Liciei. Duminica, 4 Decembrie dupa Sfântul Rozar si Sfânta Liturghie, copii din comunitate au dorit sa colinde aratând înca o data importanta vechilor noastre traditii, dar si importanta perfectionarii cunoasterii limbii române. Încurajati de cor, copii au cântat „Deschide usa crestine”, „Trei Pastori” si „O ce veste minunata”. Adrian Bilt a interpretat la saxofon tot o colinda româneasca împreuna cu colegul sau Richard. Comunitatea Greco-Catolica a avut doi oaspeti de exceptie în ziua de 4 Decembrie: pe domnul Rares Nicula (Vicepresedinte a Congresului Românilor de Pretutindeni) si pe domnul George Bratulescu (Presedintele Romanian Community of Ireland).
Dupa concertul de colinde, domnul Bratulescu a dorit sa salute Comunitatea Greco-Catolica Româneasca din Dublin multumind pentru invitatia de a participa la acest eveniment de bucurie:

„În primul rând doresc sa multumesc Parintelui Coriolan pentru aceasta invitatie care ma onoreaza si vreau sa stiti ca este o mare bucurie pentru mine sa ma aflu aici, în calitate de Presedinte al Romanian Community of Ireland, alaturi de dumneavoastra, acum la ceas de sarbatoare. Este pentru prima oara când ma aflu la dumneavoastra în biserica si ma încearca o emotie fireasca, dar în aceeasi masura ma napadesc o multime de gânduri despre însemnatatea Bisericii Greco-Catolice Române în procesul de formare si emancipare a statului national român. Iata ca doar câteva zile au trecut de la sarbatoarea Zilei Nationale a României, însa Marea Unire de la 1 Decembrie 1918 a fost si va ramâne o pagina sublima a istoriei românesti si este fapta istorica a întregii natiuni române, realizata într-un elan izvorât din strafundurile constiintei unitatii neamului. Evocând generatia Marii Uniri, trebuie sa constatam ca adevarul istoric si onestitatea fata de el mai pot si azi sa ne cucereasca sufletul”.

Presedintele RCI a dorit sa sublinieze rolul foarte important al Bisericii Greco-Catolice în istoria poporului nostru si în faurirea statului national unitar: „În Transilvania, datorita unei convietuiri multi-etnice si multi-confesionale s-a creat un climat al respectului reciproc, iar Biserica Greco-Catolica Româna a contribuit constant, odata cu formarea unei constiinte nationale pentru românii ardeleni, la construirea unei culturi a omeniei pentru toata suflarea româneasca, precum si emanciparea nationala a românilor, indiferent de confesiune. Nicolae Iorga afirma: „curtea episcopala a lui Vulcan si a lui Darabant, a îndeplinit misiunea de Academie stiintifica româneasca, patronând întreaga opera culturala româneasca, fara deosebire de confesiune”.
Biserica Greco-Catolica a avut un aport major în constituirea identitatii nationale si a statului român, pornind de la episcopul greco-catolic Inochentie Micu Clain, care a introdus „pentru prima data termenul de «natiune româna» la 1737”, apoi a continuat cu „Scoala Ardeleana” care a „format constiinta nationala româneasca”, înlocuirea de catre Biserica Greco-Catolica a scrierii chirilice cu alfabetul latin, lupta pentru emancipare nationala de la 1848 si terminând cu meritul de necontestat în Unirea de la 1918”. Liderul RCI a prezentat si Asociatia pe care o conduce subliniind importanta colaborarii tuturor românilor din Irlanda pentru o prezenta cât mai activa a noastra în societatea de aici: „Romanian Community of Ireland îsi doreste sa ramâna în continuare o voce clara si unitara pentru comunitatea noastra în spatiul irlandez. Este necesar ca atât dumneavoastra, cât si noi sa reusim sa transmitem acestei frumoase tari–gazda ce înseamna cu adevarat identitatea româneasca si cultura româna de care cu totii suntem mândri, si care este contributia considerabila a comunitatii noastre la societatea irlandeza actuala. Sunt convins ca, uneori, puterea unei comunitati unite si coordonate poate fi chiar mai mare decât a unui demers diplomatic. Romanian Community of Ireland îsi doreste sa vina în sprijinul dumneavoastra, sa ofere un spatiu prietenos de întâlnire pentru toti românii si originarii din România si sa fie un partener de dialog atent, interesat si deschis la problemele comunitatii. Cautam sa diversificam modalitatile prin care putem dialoga cu dumneavoastra si prin care va putem implica în activitatile voluntare ale organizatiei, încercând sa fim creativi si inventivi în evenimentele pe care le propunem. Câteodata reusim, alteori poate mai putin, dar de fiecare data speram sa va avem alaturi si sa va cunoastem opiniile si propunerile. În încheiere, vreau sa va multumesc înca o data pentru invitatie, pentru faptul ca mi-ati oferit ocazia sa va adresez câteva cuvinte si sa aduc un omagiu sincer bisericii dumneavoastra, îmi doresc ca pe viitor sa deveniti un partener constant al proiectelor derulate de Romanian Community of Ireland, va astept cu drag sa va implicati alaturi de noi la constructia temeinica a unei comunitati românesti care sa capete greutate mai mare în societatea irlandeza si va multumesc pentru ca ne dati în fiecare zi motive sa fim mândri de a fi români”.

La finalul discursului domnului Bratulescu toti copii au primit cadouri de Sfântul Nicolae înmânate de Parintele Coriolan Muresan, de Parintele Bryan Shortall (Parohul Bisericii care gazduieste Comunitatea Greco-Catolica) si de domnul Bratulescu.
Acest moment a fost pregatit de comitetul de parinti coordonat de doamna Marinela Misca. Parintele Coriolan Muresan a multumit familiilor Huja, Bilt, Morar, Paul, Misca, Rascau, Pomenar pentru pregatirea bradului de Craciun, comitetului de parinti pentru pregatirea surprizelor copiilor, oaspetilor prezenti pentru colaborarea cu Biserica noastra si tuturor credinciosilor pentru efortul facut si în pregatirea acestei sarbatori.
La final, Presedintele Romanian Community of Ireland si Vicepresedintele Congresului Românilor de Pretutindeni s-au întâlnit cu membrii Comunitatii Greco-Catolice. Sarbatoarea Sfântului Nicolae s-a încheiat la Dublin cu Sfânta Liturghie din seara de 6 Decembrie la care s-a adus multumire Domnului pentru aceste zile de bucurie si har. Acum copii din Comunitate pregatesc micile iesle care vor fi binecuvântate în seara de Ajun a Craciunului înainte ca toti credinciosii sa mearga la colindat.