„Crestinii de toate traditiile recunosc creatia ca fiind darul lui Dumnezeu. Iata de ce suntem chemati sa îi purtam de grija si sa o administram în mod responsabil. Va invitam sa celebrati ,,Timpul pentru Creatie” în perioada 1 septembrie-4 octombrie 2017 si în data de 1 septembrie ,,Ziua Creatiei”.
Evenimentele recente ne amintesc de urgenta continuelor schimbari climatice, pierderii biodiversitatii, cresterii acumularilor de deseuri si de multe alte provocari. Chiar daca stim ca sunt diverse cauze, nu putem sa uitam ca o parte a problemei are legatura cu egoismul nostru, cu lipsa de atentie si cu viziunea raspândita despre lume ca izvor de câstig.
Credinta crestina si diversele traditii ecleziale înteleg grija pentru creatie ca parte componenta a viziunii crestine despre lume, ca parte a credintei noastre. Acest lucru a fost evidentiat în toate cele trei adunari ecumenice europene din Basel, Graz si Sibiu. Reteaua Ambientala Crestina Europeana (ECEN) îsi continua munca în spiritul acestor recomandari.
În 1989, Patriarhul ecumenic Demetrios ne-a invitat sa celebram,,Timpul pentru Creatie”. Aceasta initiativa se bazeaza pe întelepciunea si pe experienta crestina acumulate de-a lungul istorie crestinismului. În anul în care aniversam 500 de ani de la Reforma, îl amintim pe Martin Luther si modul sau de abordare a creatiei exprimat de el însusi: ,,Dumnezeu este prezent în toate creaturile , chiar si în florile cele mai mici” si ,,animalele sunt urme ale lui Dumnezeu”.
Aceasta viziune a fost cultivata înca din primele veacuri ale Bisericii crestine. Multi Parinti ai Bisericii au subliniat mai ales legatura intrinseca dintre creatie si umanitate. Maxim Marturisitorul, pentru a cita doar unul, evidentiaza acest aspect afirmând: ,,Persoana umana uneste natura creata cu necreatul prin intermediul iubirii”. Am dori înca sa subliniem ca ecologia ambientala nu este separata de ecologia umana. Grija crestina fata de creatie este întotdeauna legata de grija fata de fiecare dintre noi ca fiinte umane, create dupa chipul si asemanarea lui Dumnezeu.
Acest aspect a fost evidentiat de papa Francisc, care în scrisoarea enciclica ,,Laudato si'” a scris: ,,Când vorbim despre ,,mediu înconjurator” ne referim si la o relatie aparte: aceea dintre natura si societatea care o locuieste. Acest lucru ne împiedica sa consideram natura ca ceva separat de noi sau ca un simplu cadru al vietii noastre”.
În acest spirit, la fel cum am facut si în anii trecuti, îi invitam calduros pe toti crestinii europeni, Bisericile membre ale Conferintei Bisericilor europene (KEK) si conferintele episcopale ale Consiliului Conferintelor Episcopale Europene (CCEE), parohiile, comunitatile ecleziale si fiecare persoana de buna vointa sa ni se alature în sarbatorirea ,,Timpului pentru Creatie”.
Vom sarbatori împreuna ,,Timpul pentru Creatie”, în contextul traditiilor voastre liturgice si pentru a sustine credinta crestina comuna în Dumnezeu-Creatorul. Va invitam sa oferiti rugaciuni pentru darul creatie în respectivele voastre ambiente.
Pr. Heikki Huttunen Segretar General al KEK
Mons. Duarte da Cunha Segretar General al CCEE
Rev. Dr. Peter Pavlovic Segretar al ECEN