„Într-un interviu luat cardinalului secretar de stat
"Pacea constituie o prioritate clara si inderogabila", fie "pentru papa Francisc" fie "pentru mine personal" într-un moment istoric cum este cel actual în care se asista la "o crestere a tensiunilor si conflictelor în diferite parti ale lumii": este ceea ce reafirma cardinalul Pietro Parolin, în interviul publicat de "Corriere della Sera" din 9 august, în vederea calatoriei pe care secretarul de stat o va face în Rusia de la 20 la 24 august 2017.
Raspunzând la întrebarile adresate lui de vaticanistul Gian Guido Vecchi, cardinalul reveleaza ca "vizita era în studiu deja de câtva timp" si ca "ramânând neatins ceva neprevazut, sunt programate întâlniri cu presedintele Federatiei Ruse si cu patriarhul de Moscova".
Oprindu-se asupra motivatiilor calatoriei, cardinalul Parolin explica faptul ca Sfântul Scaun nutreste "un interes special fata de vasta zona orientala a Europei, care, în afara de a avea bogate traditii culturale si religioase, are un rol de desfasurat în cautarea unei stabilitati mai mari a continentului si a unei unitati mai mari. Dupa perioada contrapozitiei ideologice si în noile scenarii deschise de sfârsitul razboiului rece, este important de încurajat respectul, dialogul si colaborarea reciproca, în vederea promovarii pacii". Si în aceasta perspectiva, continua secretarul de stat, dupa vizitele facute în alte tari din regiune care l-au dus din Bielorusia la Caucaz, de la Tarile Baltice pâna la Ucraina, etapa din Rusia reprezinta o oportunitate de "a completa tabloul", manifestând "apropierea spirituala a papei de comunitatea catolica locala" si de "a întâlni cele mai înalte autoritati rusesti pentru colocvii despre tematici bilaterale si internationale, fara a uita contactele la nivel ecumenic".
Solicitat de o întrebare despre temele care trebuie tratate cu presedintele Putin, cardinalul evidentiaza ca "Biserica nu înceteaza sa-i cheme pe toti responsabili politici ai planetei sa nu puna interesele nationale, sau particulare, în fata binelui comun, a respectarii dreptului international, nu dreptul la forta, ci forta dreptului – si a întelegerii si a colaborarii dintre natiuni. Si metoda este mereu dialogul". În aceasta privinta cardinalul Parolin citeaza o scrisoare a sfântului Augustin catre contele Darius, trimis al curtii de la Ravenna în Africa: "Pentru un conducator «titlul cel mai mare de glorie este acela de a ucide razboiul cu cuvântul», în latina verbo, adica folosind negocierea, tratativele, «în loc de a ucide oamenii cu sabia si a se stradui sa mentina pacea». Si iarasi: «Tu ai fost trimis pentru a împiedica sa se încerce varsarea de sânge. În timp ce altii zac sub o necesitate inevitabila, tu ai o misiune invidiabila»".
Apoi cel intervievat aminteste explicit situatiile de violenta din Orientul Mijlociu, Siria si Ucraina. Si cardinalul Parolin reafirma în aceasta privinta ca toate "conflictele din lume sunt obiect al atentiei si preocuparii constante a Sfântului Scaun. Demonstreaza asta numeroasele interventii ale Sfântului Parinte si initiativele pe care Sfântul Scaun a încercat sa le asume. De aceea, necesitatea si urgenta de a cauta pacea si modalitatile cu care sa se faca asta vor fi desigur una dintre temele principale ale colocviilor" cu seful de stat rus.
Oprindu-se asupra temei tensiunii crescânde dintre Rusia si Statele Unite ale Americii, secretarul de stat se declara încrezator "ca ambele parti vor sti sa actioneze cu responsabilitatea cuvenita pentru a evita cresterea tensiunii, dispuse si sa recunoasca eventualele erori care au putut sa fie la originea acestei situatii". Pentru ca, avertizeaza el, "ar fi dramatic ca sa nu se faca nimic în aceasta privinta si, prin urmare, relatiile sa se deterioreze ulterior. Consider de asemenea important rolul Bisericilor si al societatilor civile în încurajarea oricarei initiative care permite sa se faca mai pozitiva atmosfera generala".
Interpelat dupa aceea cu privire la întâlnirea cu Chiril, cardinalul explica faptul ca "mergând la Moscova în rolul de colaborator al papei Francisc", va duce patriarhului Bisericii ortodoxe ruse "salutul sau cordial si fratern. În afara de asta – explica el – întâlnirea nu va evita sa ofere ocazia pentru a ne opri asupra interactiunii dintre Biserici si dintre acestea si societate în privinta marilor teme spirituale, culturale si politice de astazi". De altfel, clarifica el, "este important a cauta modalitati pozitive si deschise pentru a continua sa se tese relatii inter-ecleziale si a contribui constructiv, din partea Bisericilor, la solutionarea problemelor complexe care chinuiesc si provoaca omenirea". De aici speranta "ca întâlnirea va putea folosi pentru o mai mare cunoastere, stima reciproca si colaborare între catolici si ortodocsi".
În sfârsit, nu putea lipsi întrebarea despre posibilitatea unei calatorii a lui Francisc în Rusia. "Nu face parte din scopurile vizitei mele acela al pregatirii unei eventuale calatorii a Sfântului Parinte Francisc", conclude cardinalul Parolin, care totusi îsi doreste sa poata oferi "cu ajutorul lui Dumnezeu, vreo contributie si în aceasta directie".

(Dupa L'Osservatore Romano, 10 august 2017)
Traducere de pr. Mihai Patrascu
Sursa: http://www.ercis.ro