„În ajunul marelui praznic al „Schimbarii la fata a Domnului nostru Isus Cristos”, sâmbata, 5 august 2017, Prea Sfintia Sa Alexandru Mesian, episcop de Lugoj, a conferit treapta diaconatului, teologului dr. Sergiu Soica, în cadrul sfintei Liturghii, savârsita la Catedrala din Lugoj.
Originar din Comlosu Mare, Sergiu a absolvit în anul 2004, Facultatea de Teologie Greco-Catolica, departamentul Oradea, sectia Teologie Pastorala, Universitatea „Babes-Bolyai”, obtinând licenta în teologie. În perioada 2004-2005 a urmat cursurile unui master de Istoria Bisericii Române Unite, tot în cadrul facultatii mai sus amintite. Titlul lucrarii de dizertatie a fost: „Desfiintarea Bisericii Greco-Catolice”.
La 8 februarie 2013, la Institutul de Istorie „George Baritiu” al Academiei Române din Cluj-Napoca, Sergiu Soica, si-a sustinut teza de doctorat cu titlul: „Biserica Greco-Catolica din Banat. 1945-1965”, obtinând calificativul „Summa cum laude”.
Este casatorit si locuieste împreuna cu familia în localitatea Comlosu Mare. A predat istorie si religie, Scoala Generala Comlosu Mare, judetul Timis. La ora actuala preda un curs de Istoria Bisericii Române Unite, studentilor de la Oradea din cadrul departamentului Teologie Pastorala.
Detine un bogat portofoliu editorial, publicând 17 carti, numeroase articole si studii pe tema Istoriei Bisericii Greco-Catolice în perioada regimului comunist, pornind de la documente aflate în arhiva CNSAS si alte arhive nationale dar si arhive ecleziastice.

Alaturi de Prea Sfintitul Alexandru la Sfânta Liturghie au concelebrat: Mons. Angelo-Narcis Pop, vicar general al eparhiei de Lugoj, pr. Alexandru Plostinaru, vicar judecatoresc al Eparhiei de Lugoj, pr. Teodor Baba, consilier eparhial si protopop de Lugoj, pr. prot. on. Ioan Pop, parohul catedralei, pr. Marius Pîrvu, protopop de Sânicolau Mare, pr. Flavius-Manuel Jurca, protopop de Sarmisegetuza si pr. Robert Trubiansky, paroh la Paru.
În cadrul Sfintei Liturghii, P.S. Alexandru i-a acordat treapta diaconatului. „Misiunea diaconului” a spus P.S. Alexandru „este aceea de a fi ajutor (servitor) Fap. 6, 1-7. Isus Cristos nu a venit în lume sa i se slujeasca ci el a fost acela care s-a umilit si a slujit pe altii, a facut bine altora, s-a îngrijit si s-a jertfit pentru mântuirea neamului omenesc.
„Fiecare om este dator a sluji unul celuilalt din iubire fata de Dumnezeu. Totdeauna trebuie sa puneam aceasta intentie … fac fapta aceasta din iubire fata de Dumnezeu si atunci nu numai ca facem o fapta buna omeneasca ci, mai mult, facem o fapta supranaturala pentru ca noi o facem din dragoste fata de Dumnezeu”
Parintele diacon Sergiu va fi hirotonit preot în curând.
Prea Sfintitul Alexandru L-a felicitat pe tânarul diacon, pe parintii lui, pe sotia si pe toti cei care l-au însotit. L-a încredintat ocrotirii Prea Curatei Fecioare Maria si i-a reamintit ca face parte dintr-o Biserica martira care a dat marturie de credinta în Dumnezeu si Biserica Sa.