„"Chemam toate persoanele de bunavointa sa se angajeze împotriva sclaviei moderne", a spus papa Francisc în mesajul postat duminica, 30 iulie, pe contul de Twitter @Pontifex. Duminica, 30 s-a marcat Ziua mondiala împotriva traficului de persoane, proclamata de Adunarea Generala a Organizatiei Natiunilor Unite, la 18 decembrie 2013, initiativa destinata sa creasca gradul de constientizare a situatiei victimelor traficului de fiinte umane si sa promoveze protectia drepturilor acestora.
„Una dintre cele mai dureroase rani", "o forma de sclavie moderna, care violeaza demnitatea persoanei": cu aceste cuvinte a definit papa Francisc traficul de persoane umane adresându-se, în cadrul unei audiente din 7 noiembrie 2016, participantilor la adunarea Retelei religioase europene împotriva traficului si exploatarii persoanelor, pe care i-a întâlnit în Sala Clementina din Palatul Apostolic.
„Una din cele mai dureroase rani deschise este traficul de fiinte umane, o forma moderna de sclavie ce violeaza darul divin al demnitatii multor frati si surori, constituind o adevarata crima împotriva umanitatii. În timp ce s-au facut multe în vederea cunoasterii gravitatii si a raspândirii fenomenului, ramâne înca mult de facut pentru a ridica nivelul de constientizare al opiniei publice si pentru a stabili o mai buna coordonare a eforturilor din partea guvernelor, autoritatilor judiciare, a celor legislative si a operatorilor sociali”, a spus cu acea ocazie papa Francisc explicând ca sensibilizarea oamenilor si a institutiilor cu privire la traficul de persoane constituie o adevarata problema.
„Dupa cum bine stiti, una dintre problemele cu care se confrunta aceste actiuni de sensibilizare, de educare si de coordonare este o anumita indiferenta si chiar complicitate, o tendinta din partea multora de a întoarce capul în partea cealalta, în timp ce puternice interese economice si retele criminale sunt în actiune. De aceea, îmi exprim aprecierea fata de angajamentul vostru în favoarea cresterii constiintei sociale cu privire la aceasta rana, care afecteaza în special femeile si copiii. Dar în mod cu totul special va multumesc pentru marturia voastra credincioasa Evangheliei milostivirii, care este demonstrata de angajamentul vostru în recuperarea si reabilitarea victimelor”, a spus Sfântul Parinte adresându-se, în data de 7 noiembrie 2016, participantilor la adunarea Retelei religioase europene împotriva traficului si a exploatarii persoanelor.
Tot cu acea ocazie, pontiful a notat ca activitatea Retelei religioase europene împotriva traficului si exploatarii persoanelor se aseamana cu cea a diferitor congregatii religioase, exprimându-si speranta ca activitatea acestei retele sa contribuie la o marturie mai eficace a Evangheliei într-una dintre "marile periferii ale societatii contemporane".
Sursa: http://ro.radiovaticana.va