„Biblioteca Centrala Universitara „Eugen Todoran” Timisoara, a gazduit în ziua de 27 iulie, lansarea cartii cu titlul: „Cardinalul Alexandru Todea în dosarele Securitatii. Note informative” al carei autor este teol. dr. Sergiu Soica.
Cuvântul introductiv este scris P.S. Virgil Bercea, episcop de Oradea, iar volumul a aparut la editura „Mega” din Cluj. Moderatorul întâlnirii a fost Lector univ. dr. Mihai Panu, Universitatea de Vest din Timisoara.
Aceasta carte contine notele informative ale securitatii care completeaza biografia Cardinalului Alexandru Todea, devenite astfel un izvor istoriografic cu totul neasteptat si necanonic pentru cercetatorii de azi. Aceste documente, puse cap la cap în ordine cronologica, ne dezvaluie nuantele istoriei Bisericii Române din catacombe si lumineaza ungherele mai putin cunoscute, dar care au fost locuite si „traite”. În spatele acestora se afla multa suferinta si teroare, dar dezvaluie tot atât de multa credinta si speranta în Dumnezeu, adeverind ca doar taria spirituala biruie asupra raului lumii acestea.
În desfasurarea evenimentului au luat cuvântul: monseniorul Angelo-Narcis Pop, Vicar general al Eparhiei de Lugoj, P.S. Virgil Bercea, Episcop de Oradea si teol. dr. Sergiu Soica.
Mons. Angelo, a transmis auditoriului, din partea Prea Sfintitului Alexandru Mesian, salutul si binecuvântarile arhieresti.
În continuarea prelegerilor, Prea Sfintia Sa Virgil Bercea l-a felicitat pe dl. Sergiu Soica, „tânarul teolog si Doctor în Istorie care a muncit cu multa daruire”, amintind celor prezenti ca nu este singura carte, dânsul având mai multe lucrari publicate.
În încheiere d-l Sergiu Soica, a multumit d-lui Mihai Panu pentru gazduirea si pentru moderarea evenimentului. A mai multumit Prea Sfintitului Virgil si celorlalti vorbitori.
La sfârsitul evenimentului, d-l Sergiu a oferit autografe.
„Aceasta lucrare este de o deosebita importanta pentru istoria Bisericii noastre, o contributie însemnata la edificarea unei imagini cât mai clare si cuprinzatoare despre istoria recenta. Cunoasterea adevarului, cu luminile si umbrele evenimentelor omenesti, elibereaza si conduce spre Adevar! Acest Adevar, pe care îl gasim numai la Dumnezeu, conduce întreaga istorie spre plinirea ei, iar noi, oamenii, suntem datori a-L sluji.” (P.S. Virgil Bercea, fragment din introducerea acestei lucrari)