„Între 24 si 26 iulie, au avut loc la pensiunea ”Colt de Rai”, de lânga Zalau, exercitiile spirituale pentru preoti si diaconi, organizate de Vicariatul pentru preoti al Episcopiei greco-catolice de Oradea, sub îndrumarea pr. vicar responsabil cu preotii, Antoniu Chifor.
Invitatul special al întâlnirii a fost pr. Marius Talos SJ, superiorul regional al Parintilor Iezuiti din România, care a pregatit si prezentat celor prezenti, o tema foarte interesanta si mereu de actualitate: ”Credinta si Responsabilitate”. Tematica prezentata a fost structurata pe cinci meditatii, axate pe diverse tipologii, menite a scoate în evidenta trasaturile urmarite în prezentare. Aceste meditatii au cuprins urmatoarele studii de caz: chemarea si dilemele lui Moise (Ex 3,1-15), prezentarea de catre Sfântul Pavel a misiunii sale (Gal 2,1-11), întâlnirea lui Isus cu femeia samariteana, ce duce la transformarea unei întregi cetati (In 4,1-30), trimiterea si împuternicirea în slujire a ucenicilor, de catre Isus (Lc 10,1-24) si la final, rolul Mariei la nunta din Cana (In 2,1-11). Toate aceste meditatii au avut menirea de a reliefa celor 30 de preoti si diaconi prezenti, parcursul si menirea slujitorului, chemat sa se asemene tot mai mult cu Cristos, cel care ne iubeste asa cum suntem, dar nu ne lasa asa cum suntem, ci ne transforma, în masura în care ne lasam modelati, facându-ne ”sa Îl” si ”sa ne” redescoperim, în ciclul Pastor – Instructor – Mentor.
În cadrul meditatiilor au fost atinse si aspecte ale vietii spirituale, ale relatiilor în cadrul Bisericii, ale exercitarii autoritatii si a puterii în viata consacrata, toate acestea constituind nu doar o sursa de reflexie pentru fiecare din cei prezenti, ci si un adevarat ajutor în clarificarea unor dileme sau probleme, cu care multi se confrunta în viata pastorala. În ziua a doua, participantii au avut bucuria de a-l avea în mijlocul lor si pe Preasfintia Sa Virgil, episcopul Eparhiei de Oradea, care a dorit sa se întâlneasca cu preotii participanti, vorbind despre ultimele documente primite de la Vatican si totodata oferindu-si disponibilitatea de a raspunde întrebarilor puse de catre cei prezenti. Rugaciunea comunitara a avut bineînteles un rol important, astfel încât pe parcursul celor trei zile, pe lânga Sfânta Liturghie, s-a mai oficiat ”Acatistul Maicii Domnului”, ”Sfântul Rozariu” si parti din ”Oficiul Orelor Canonice”, existând si un timp special alocat pentru rugaciune si reflexie personala. De asemenea, în una din seri a avut loc o vizionare de film cu tematica spirituala, foarte apreciata de catre cei prezenti.
La final, preotii si diaconii prezenti au multumit organizatorilor pentru frumoasele zile petrecute în acel ”Colt de Rai”, desfasurate într-o ambianta pitoreasca si beneficiind de prezenta extrem de placuta, completata de o expunere agreabila si de înalta tinuta, a parintelui Marius Talos. Întâlnirea a constituit totodata si un prilej de împartasire si dezbatere a unor problematici pastorale, fiind propuse chiar si unele solutii de îmbunatatire a pastoratiei. Urmatoarea întâlnire de formare a clerului din Eparhia Greco-Catolica de Oradea va avea loc în toamna acestui an, la o data ce se va anunta ulterior.

În continuare câteva dintre impresiile preotilor:
? Aceste exercitii m-au ajutat sa-mi redescopar vocatia, sa gasesc noi energii, noi idei. Misiunea merge mai departe!
? Multumim pentru frumoasa concreta si la subiect prezentare din cadrul exercitiilor spirituale. Temele prezentate sunt de actualitate, spiritul umoristic a captat atentia tuturor, iar programul întâlnirilor a fost bine aerisit dând posibilitate preotilor de a comunica între ei. Din punct de vedere organizatoric au fost cele mai bune exercitii spirituale la are am participat pâna acum. Cu siguranta si faptul ca am fost un grup mai restrâns a contat la armonia si cunoasterea reciproca.
? Surprins pozitiv: continut clar, folositor, care zideste si deschide perspective pozitive.
? Multumim Bunului Dumnezeu pentru acest timp petrecut împreuna, care ne întareste si ne uneste pe fiecare.
? ”Râvna lui devine lepadare”. Aceste zile petrecute împreuna m-au ajutat sa ma (re)descopar si sa înteleg mai bine misiunea la care am fost chemat.
? O atmosfera de ”cenacol”. Predicator foarte competent si foarte umil. Informatii cu aplicabilitate imediata.
? Un moment de har! Parintele foarte ok! Meditatiile scurte si concise! Le asteptam pe urmatoarele.
? Exercitiile au fost bune si de folos.
? Un pas înainte! Un mare pas în sus!
? Apreciez bogatia mesajului!
? Exercitiile spirituale din acest an au fost un timp privilegiat, de reflectie, meditatie, rugaciune si comuniune frateasca!
? Felicitari pentru aceste exercitii spirituale! Domnul Isus sa va rasplateasca osteneala si jertfa sfintiilor voastre.
? Ca un preot hranit cu pâinea si apa întristarii, în urma acestor exercitii spirituale conduse de oameni deosebiti, ma întorc cu voia lui Dumnezeu acasa cu mai multa credinta în Providenta lui Dumnezeu pentru mine.
? Exercitii spirituale excelent organizate. Parintele Marius un excelent predicator.
? Foarte placuta prezentarea temei si ambianta creata. Bine aleasa tema Exercitiilor si foarte actuala. Ar fi bine sa se continue folosirea spiritualitatii iezuite în formarea preotilor.
? Foarte fratern, colegial si profund. Exercitii fructuoase! Bunul Dumnezeu sa ni-l tina si sa ne mai formeze si pe viitor!
? Reculegeri punctuale si profunde . Am descoperit elemente biblice si lingvistice noi. Am avut ocazia sa ma rog mai mut si mai bine. Multumesc.
? Minunat! Îmi vine sa zic ce bine ne este noua aici Doamne! Calitatea si profunzimea celui care le-a prezentat au fost de nota 10. Multumim Bunului Dumnezeu si speram ca astfel de exercitii spirituale vor fi cât mai des.