„Papa Francisc imediat dupa întoarcerea la Roma din calatoria apostolica care a avut loc în Mexic, a vizitat Bazilica Sfânta Maria Maggiore din Cetatea Eterna pentru a se ruga si a depune un buchet de flori ca recunostinta pentru cea de-a douasprezecea vizita internationala.
Icoana aflata în Bazilica se numeste „Salus Populi romani”. Este vorba despre o veche icoana, care primeste acest titlu în secolul al XIX-lea si care o reprezinta pe Fecioara Maria tinându-l în brate pe Pruncul Isus. Icoana este de marime mare (117 x 79 cm), cu o pictura în stil bizantin.
Sfântul Parinte înaintea fiecarei vizite apostolice pe care o face, se retrage în rugaciune în fata acestei icoane.
Dupa cum bine s-a putut vedea si în timpul vizitei din Mexic, Papa Francisc s-a retras în rugaciune în fata icoanei Fecioarei Maria de la Guadalupe, marturisind în drum spre Havana faptul ca: „dorinta mea cea mai intima este sa ma opresc în fata Sfintei Fecioare Maria de Guadalupe, acel mister care se studiaza, se studiaza, se studiaza si nu exista explicatii umane”.
Imaginea mariana a Sfintei Fecioare de Guadalupe reprezinta o exceptionala marturie catehetica, ce permite si celor mai umili indigeni sa înteleaga esenta misterului crestin al întruparii. De fapt, Sfânta Fecioara Maria apare cu pielea usor întunecata si trasaturi metise: poarta o tunica de culoare rosie care are desenate motive florale asemanatoare unul cu altul în afara de unul, pus în centrul pântecelui. Acea floare simbolica diferita de celelalte este o imagine care aminteste, în traditia indigena, divinitatea. În afara de asta poarta un brâu tipic utilizat de femeile însarcinate. Indigenii care o privesc înteleg imediat ca este vorba despre o femeie care-l poarta în sân pe Dumnezeu.