„Orice ai face în viata, muzica este un instrument indispensabil pentru umanitate, ea aduna împreuna generatii si transmite credinta noastra în Dumnezeu la un alt nivel (…)Dumnezeu, ca si muzica, nu au vârsta: aceasta este una dintre impresiile concluzive ale tinerilor artisti care au participat la workshop-ul muzical desfasurat de pe 19 pâna pe 23 iulie a.c., în Baile „1 Mai”, sub egida Biroului Pastoral Eparhial pentru laici în colaborare cu asociatia italiana „Hope – Formare, spectacole si evenimente în slujba Bisericii”. La initiativa au luat parte tinere talente din toata România care si-au (re)descoperit propria vocatie artistica sub atenta îndrumare a maestrilor italieni Mauro Labellarte (Marche), Claudio Apricena si Andrea Piccirillo (Torino), Luca Bonaffini (Roma), Francesco Morettini (Terni) si Domenico Arcieri (Bisceglie).
Cursul, care a dorit sa propuna tinerilor o alta viziune asupra muzicii adevarate, autentice si bogate în valori morale, construita pe fundamentul antropologiei crestine: confirma Ovidiu Lazar, responsabil al Departamentului artistic al Eparhiei Greco-Catolice de Oradea.
Bogat în activitati creative, dar si recreative, workshop-ul a cuprins diferite ateliere de lucru prin care s-a dorit îmbunatatirea raportului personal al participantilor cu ceea ce înseamna pentru ei muzica, perfectionarea propriului talant artistic si crearea de noi colaborari spre viitor. Potrivit viziunii organizatorilor, acest proces de auto-cunoastere nu poate fi complet fara o experienta spirituala a fiecarui participant. De aceea, nu au lipsit momentele de comuniune cu propria voce interioara, cu ceilalti si cu Dumnezeu. În acest sens, programul artistic a fost acompaniat de un program spiritual desfasurat în parohia greco-catolica „Nasterea Maicii Domnului” din Baile „1 Mai”, la care a luat parte pe 20 iulie a.c. PS Virgil Bercea, promotor al acestui proiect si al valorii pe care tinerii o reprezinta pentru Biserica si în societate.
Editia din aceasta vara a workshop-ului s-a încheiat duminica, 23 iulie a.c. cu Sf. Liturghie de final, festivitatea de premiere si prânzul festiv. Ce a însemnat pentru participanti o astfel de initiativa? Se întelege cel mai bine prin evaluare finala pe care fiecare tânar a lasat-o la final de curs. Iata câteva raspunsuri:
M-am simtit ca într-o familie, toata lumea a fost foarte prietenoasa si pe viitor cred ca ma voi apuca de compus;
Pentru mine a fost o experienta noua;
Ne-ati facut sa ne simtim valorosi si, în mod personal, cred ca eu aveam foarte mare nevoie sa ma simt apreciata pentru a-mi face curaj sa cânt;
M-a impresionat modul cum au lucrat profesorii, cu câta pasiune si prietenie.
Am învatat ca…Nu trebuie sa îmi fie frica sa transmit ceea ce simt prin muzica;
Muzica nu se poate defini, fiind diferita pentru fiecare persoana;
Trebuie sa cântam ceea ce simtim si sa fim noi însine;
Mi-a placut…Simplitatea profesorilor, oratori buni care au vorbit din inima, abordarea lor fara nicio urma de superioritate;
Atmosfera. Aveam mari emotii în timp ce asteptam, dar dispareau îndata ce cântam;
Ca am stat împreuna si am învatat lucruri noi;
Transparenta cu care profesorii au vorbit despre experientele lor. Mi-as dori sa fie si la noi acest tip de gândire, deschisa si deschizatoare de orizonturi.
Eu cred ca asa cum a fost aici trebuie sa decurga orice ora de muzica si cred ca am vazut modelul ideal de profesor. Mi-a fost de mare folos acest curs pentru ca voi încerca sa fiu si eu asa cu elevii mei.
Sunt sigur ca toti învatam din greseli. La început eram sceptica si mi-a fost frica, dar am învatat multe si am facut un mare pas spre viitor.