Bucuresti,

nr. 40 /06.05.2014

Noi, Episcopii catolici de ambele rituri din România, reuniti la Oradea, în sesiunea de primavara, între 5-7 mai, îi îndemnam pe toti oamenii de bunavointa, si în special pe catolici, sa-si exercite dreptul si responsabilitatea de a participa la vot, la alegerile pentru Parlamentul European, din 25 mai 2014.
Crestinii au datoria morala de a se implica activ în pastrarea si promovarea valorilor conforme cu învatatura Sfintei Scripturi si a Bisericii. Îi încurajam, asadar, în mod deosebit pe tineri, care sunt viitorul societatii si al Bisericii, sa participe la dezbaterile din societate si la vot. Amintim, totodata, ca este dreptul fundamental si democratic al cetatenilor României de a acorda propriul vot în ziua alegerilor acelor candidati care promoveaza si sustin valorile Bisericii.
Unind glasul nostru cu cel al episcopilor catolici din tarile membre ale Uniunii Europene (UE), îi îndemnam pe candidatii la alegerile europarlamentare sa se angajeze, prin politici complete si eficiente, pentru sustinerea, promovarea si apararea valorilor morale si crestine care au plamadit Europa, in particular ale societatii românesti.
De asemenea, îi încurajam pe toti credinciosii sa acorde propriul vot acelor candidati care au în program:
– sustinerea tinerilor, a persoanelor cu dezabilitati, a celor saraci, a vârstnicilor, promovarea culturii vietii, a familiei si demnitatea ei, ocrotirea întregii creatii a lui Dumnezeu;
– promovarea unitatii în cadrul UE si sustinerea, fara echivoc, a principiului subsidiaritatii, ducând în Parlamentul European valorile crestine, traditionale românesti si binele comun;
– promovarea libertatii religioase ca trasatura fundamentala a unei societati tolerante si deschise si sustinerea dreptului fiecaruia de a-si manifesta credinta în public; apararea emigrantilor precum si libera circulatie a cetatenilor în UE.
Mesajul Bisericii este unul de speranta. Convingerea noastra este, asadar, aceea ca proiectul European este inspirat de o imagine nobila a omenirii si poate modela viitorul Europei.
Haruri si binecuvântari tuturor!
În numele episcopilor catolici din România,

Arhiepiscop Mitropolit de Bucuresti,

Presedintele Conferintei Episcopilor Catolici din România