„Miercuri, 28 iunie 2017, în preziua solemnitatii Sfintilor Apostoli Petru si Pavel, papa Francisc prezideaza la ora 16.00 în bazilica San Pietro consistoriul public pentru crearea de noi cardinali. Anuntul privind consistoriul si numele noilor cardinali a fost facut de Sfântul Parinte la rugaciunea mariana pascala ”Regina Coeli” recitata duminica, 21 mai a.c.
Papa Francisc: «Doresc sa anunt ca miercuri, 28 iunie, voi tine un consistoriu pentru numirea a cinci noi cardinali. Provenienta lor din diferite parti ale lumii manifesta catolicitatea Bisericii raspândita pe întregul pamânt si atribuirea unui titlu sau a unei diaconii în Urbe exprima apartenenta cardinalilor la dieceza Romei care, dupa cunoscuta expresie a Sf. Ignatiu, ”prezideaza în caritate” toate Bisericile. Joi, 29 iunie, solemnitatea Sfintilor Apostoli Petru si Paul, voi concelebra Sfânta Liturghie împreuna cu noii cardinali, Colegiul cardinalilor, noii arhiepiscopi mitropoliti, episcopii si câtiva preoti. Iata numele noilor cardinali: mons. Jean Zerbo, arhiepiscop di Bamako (Mali), mons. Juan José Omella, arhiepiscop de Barcelona (Spania), mons. Anders Arborelius, episcop de Stockholm (Suedia), mons. Louis-Marie Ling Mangkhanekhoun, episcop titular de Acque nuove di Proconsolare, vicar apostolic de Paksé (Laos), si mons. Gregorio Rosa Chávez, episcop titular de Mulli, auxiliar al arhidiecezei de San Salvador (El Salvador). Sa-i încredintam pe noii cardinali ocrotirii Sfintilor Petru si Paul pentru ca, prin mijlocirea Principelui Apostolilor, sa fie slujitori autentici ai comuniunii bisericesti si, prin cea a Apostolului neamurilor, sa fie vestitori plini de bucurie ai Evangheliei în lumea întreaga, iar prin marturia si sfatul lor, sa ma sprijine cu mai mare intensitate în slujirea mea de Episcop al Romei, pastor universal al Bisericii».
Ceremonia liturgica a consistoriului începe miercuri la ora 16.00 cu procesiunea solemna a papei si a noilor cardinali în timp ce adunarea liturgica si Corul Capelei Sixtine intoneaza imnul ”Tu es Petrus”. Dupa salutul initial, primul dintre cardinali, mons. Jean Zerbo, adreseaza Sfântului Parinte un cuvânt de multumire. Urmeaza rugaciunea slujbei, dupa care un lector proclama lectura biblica, iar papa Francisc prezinta o scurta alocutiune. Ceremonia începe dupa ora închiderii editiei noastre de miercuri, drept care vom reveni asupra alocutiunii în emisiunea urmatoare.
Formula de creare a noilor cardinali
Dupa alocutiune, Succesorul Sfântului Apostol Petru pronunta formula de creare a noilor cardinali, enumerând numele acestora si anuntând pentru fiecare în parte ordinul prezbiteral sau diaconal. Preluam si noi formula solemna care cuprinde natura si misiunea cardinalilor în viata si lucrarea Bisericii:
«Fratilor preaiubiti, ne pregatim sa savârsim o lucrare placuta si importanta a sfintei noastre slujiri. Aceasta priveste mai întâi de toate Biserica Romei, dar este importanta si pentru întreaga comunitate bisericeasca: îi vom chema sa faca parte din Colegiul cardinalilor pe unii frati ai nostri ca sa fie uniti cu Scaunul lui Petru printr-o legatura mai strânsa, sa devina membri ai clerului Romei si sa conlucreze cu mai mare ardoare la slujirea noastra apostolica. Primind purpura sacra, ei vor trebui sa fie marturisitori neînfricati ai lui Cristos si ai Evangheliei sale în Cetatea Romei si în cele mai îndepartate tinuturi. De aceea, cu autoritatea lui Dumnezeu atotputernicul, a Sfintilor Apostoli Petru si Pavel si a Noastra, îi cream si îi proclamam solemn cardinali ai Sfintei Romane Biserici pe acesti frati ai nostri…».
Juramântul de fidelitate
Noii cardinalii se ridica în picioare si recita Crezul prin care îsi marturisesc public credinta. Mai putin cunoscut, datorita faptului ca este recitat numai în astfel de împrejurari, este juramântul de fidelitate si ascultare pe care noii cardinali îl fac fata de papa si de succesorii sai:
«Eu, N.N., cardinal al Sfintei Romane Biserici, fagaduiesc si jur sa ramân, de acum si în toata viata, credincios lui Cristos si Evangheliei sale, ascultator mereu de Sfânta si Apostolica Biserica Romana, de Fericitul [apostol] Petru în persoana Suveranului Pontif Francisc si a succesorilor sai alesi dupa normele canonice; sa pastrez întotdeauna, prin cuvânt si fapta, comuniunea cu Biserica catolica; sa nu dezvalui nimanui ceea ce mi se va încredinta spre pastrare si a carei destainuire ar putea aduce paguba sau necinste Sfintei Biserici; sa îndeplinesc cu mare silinta si credinciosie îndatoririle la care, dupa normele dreptului, voi fi chemat în slujirea mea adusa Bisericii. Asa sa ma ajute atotputernicul Dumnezeu!».
În fine, ceremonia se încheie cu ritul punerii cunoscutei berete rosii pe capul noului cardinal, înmânarea inelului si încredintarea unei biserici din Roma, semn al încadrarii cardinalilor în clerul roman. Fiecaruia în parte, Sfântul Parinte îi spune: ”Pax Domini sit sempre tecum” – ”Pacea Domnului sa fie pururi cu tine!”. Dupa ce toti cardinalii au primit bereta rosie, inelul si numele bisericii, Sfântul Parinte intoneaza rugaciunea ”Tatal Nostru”, urmata de rugaciunea finala si Binecuvântarea Apostolica.
Dupa cum s-a spus, joi, 29 iunie 2017, solemnitatea Sfintilor Apostoli Petru si Pavel, papa Francisc prezideaza la ora 9.30 în bazilica San Pietro o Sfânta Liturghie solemna cu noii cardinali si cu noii arhiepiscopi mitropoliti care vor primi pallium-ul comuniunii ecleziale cu Scaunul Apostolic al Romei. Potrivit traditiei, la celebrarea euharistica din 29 iunie asista, ca semn al apropierii si al dorintei de unitate între Biserici, si o delegatie a Patriarhatului Ecumenic de Constantinopol.

La Sfânta Liturghie din Piata Sfântul Petru a participat si Preasfintitul Parinte Virgil Bercea, episcopul greco-catolic de Oradea.

La ora 12.00, de la fereastra apartamentului pontifical din Palatul Apostolic, papa Francisc recita rugaciunea ”Îngerul Domnului” împreuna cu romanii si pelerinii prezenti în Piata Sfântul Petru.

Sursa. http://ro.radiovaticana.va