„În 16 – 17 iunie 2017 a avut loc în Baile 1 Mai, Întâlnirea Eparhiala pregatitoare a Anului Pastoral 2017-2018, la care au fost invitati toti responsabilii cu pastoratia din întreaga Eparhie Greco-Catolica de Oradea, atât preoti cât si laici, reprezentanti ai asociatiilor.
Întâlnirea a început cu Paraclisul Maicii Domnului, celebrat de catre parintele protopop Gavril Buboi, la Parohia Greco-Catolica din Haieu, a carui paroh este parintele Stefan Madarasi, care a sustinut aceasta întâlnire alaturi de Biroul Pastoral.
Deschiderea lucrarilor a fost facuta de catre parintele Popa Paul, împreuna cu echipa Biroului Pastoral unde s-a subliniat faptul ca scopul întâlnirii este acela de a împartasi experientele pastorale desfasurate pâna în prezent, a face o analiza obiectiva a acestora urmata de creionarea împreuna a obiectivelor pastorale ale Anului Pastoral 2017 – 2018, calendar care sa se concretizeze pâna la sfârsitul lunii septembrie 2017, si care sa tina cont de realitati, idei constructive, idealuri si posibilitati. Acest demers va contribui ca Anul Pastoral 2017 – 2018 sa înceapa eficient, cu forta si entuziasm.
Fiecare protopopiat al eparhiei si câteva asociatii au descris activitatile desfasurate, punctând atât rezultatele cât si greutatile pe care le-au întâmpinat în anul pastoral prezent.
Ziua a doua a început cu Sfânta Liturghie celebrata de catre Preasfintitul Virgil Bercea, care i-a încurajat pe cei prezenti „sa nu arunce margaritarele”, sa-i înteleaga pe cei din jur, sa nu-i judece si sa nu-i acuze, ci mai degraba sa puna în valoare si în practica Cuvântul Domnului.
Dupa ce urmatoarele asociatii si grupuri au descris activitatile lor a urmat împartirea pe ateliere de lucru. Acestea au încercat sa concretizeze activitatile, iar apoi au prezentat activitatile pe care intentioneaza sa le puna în practica în Anul Pastoral 2017 – 2018.
Parintele Vicar General, Olimpiu Todorean, a propus ca în cadrul întâlnirilor sa se puna în primul rând accent pe unitate, înainte de diversitate si a amintit temele urmatorilor ani pastorali: 2017 – 2018 – „Speranta si mântuire” , respectiv 2018 – 2019 – „Iubire si slujire”.
Dupa ce a ascultat munca desfasurata în cursul diminetii pe ateliere, Preasfintitul Virgil Bercea a amintit faptul ca nici o categorie de vârsta a enoriasilor, tineri, familii, vârsta a treia, nu reprezinta o problema ci o provocare care ne cheama sa fim coerenti în munca de zi cu zi, nu doar la evenimente si sarbatori, încurajând preotii sa-si faca un program pastoral pe care sa-l urmeze cu daruire, oferind astfel enoriasilor un reper constant si convingator.
În încheiere dânsul a atras atentia asupra faptului ca centrul unei parohii este preotul care este sfatuit sa nu obstructioneze nici o actiune laicala, ci sa încurajeze familiile si persoanele care au disponibilitatea de a se implica în activitatile legate de biserica. Practic, spunea dânsul, biserica nu este o simpla constructie din zidarie ci o Comunitate iar buna comunicare este de natura sa mentina o legatura strânsa în parohii. O precizare importanta a fost aceea legata de faptul ca punctul central în activitatea Bisericii este Sfânta Liturghie, izvorul de la care pornesc celelalte rugaciuni, preotii fiind încurajati sa nu uite de Liturghia zilnica.
Preasfintitul Virgil Bercea a încurajat pe toti cei prezenti sa mearga cu încredere si daruire alaturi de Domnul.

Biroul Pastoral