Episcopia Greco-Catolică de Oradea a organizat joi, în spaţiul din jurul Catedralei Sf. Nicolae, vernisajul unei expoziţii a sculptorului Mircea Roman, în prezenţa artistului şi a episcopului Virgil Bercea.

Expoziţia în aer liber cuprinde două lucrări ale artistului numite „Îngerul” şi „Premiantul” şi vor putea fi admirate în următoarele şase luni, la faţa locului, cu informaţii oferite printr-un cod QR.

„A vedea aceste lucrări este un privilegiu pentru că, prin intermediul lor, orădenii au ocazia să îl cunoască mai bine pe Mircea Roman, o prezenţă de primă mărime în câmpul artelor nu doar româneşti, ci şi europene. El e dublu rezident, Londra, Bucureşti, dar inima lui şi îngerii lui sunt convinsă că sunt aici, în ţară. La Oradea a venit cu un personaj din galeria personajelor lui care l-au consacrat, dar tema religioasă este mai accentuată. E vorba de fiinţe inter-regnuri, fiinţe care depăşesc oarecum limita umanului, a reprezentării figurative, ce tind către o întrupare de dincolo de fire, dar totuşi ele rămân o punte între cele văzute şi nevăzute”, a declarat, pentru AGERPRES, criticul de artă Ramona Novicov.

Cele două lucrări sunt expuse în imediata apropiere a Catedralei greco-catolice, prin grija şi viziunea consilierului cultural al acestei episcopii, Rodica Indig. Potrivit acesteia, aşezarea celor două statui în acest spaţiu completează aspectul de înălţime al edificiului cu cel de profunzime, extinzând sacrul permanentizat al lăcaşului.

„Această asociere artă-spaţiu sacru urmăreşte să reconfirme locul privilegiat al centrului în vieţile noastre. În aceste zile de post şi rugăciune ne întâlnim şi cu opera artistică, un alt mod de a preamări creaţia lui Dumnezeu”, a spus Rodica Indig.

Sculptura „Îngerul”, despre care Ramona Novicov presupunea chiar că este un autoportret, are un chip pătruns de toate întâmplările acestei lumi, al cărui trup, ferecat într-o haină ermetică, un fel de coşciug, încearcă să se ridice şi de unde doar spiritul poate să-şi găsească ieşirea.

„Spiritul care este în chip şi care, într-un mod foarte sugestiv e prins în acea lucire, este strălucirea care trimite către interior. Frumuseţea, lumina e în interior, degeaba ne uităm în afară,” a spus Ramona Novicov.

Nedorind să vorbească în vernisaj, artistul a mărturisit, pentru AGERPRES, că iniţial a fost vorba despre o singură lucrare, dar s-a convenit că ar fi două lucrări care s-ar potrivi în perioada pascală.

„Lucrarea ‘Premiantul’ e, după cum se vede, un personaj modest. Nu cred că poţi să fii tare şi mare, dacă nu ştii pe ce lume eşti. Mesajul meu? Doar cred că oamenii ar putea fi mai buni. Arta ar putea ajuta. În lumea de astăzi, arta nu mai vrea să spună nimic şi eu cred că ar fi cazul să spună. Găsim comori în sufletul nostru şi să fim deschişi spre ceea ce Este. Credinţa? Fiecare trebuie să o arate şi prin fapte, nu numai în vorbe”, a declarat Mircea Roman, pentru AGERPRES.

Episcopul Virgil Bercea a mulţumit artistului pentru că a acceptat să trimită două dintre lucrările sale la Oradea.

„Îngerul se află aici între două catedrale, ortodoxă şi greco-catolică. Amândouă ne înalţă către Domnul. Iar acest înger doreşte să ne exprime ceea ce am dori şi noi să fim şi de foarte multe ori nu reuşim. Lucrările au ajuns aseară şi m-au bulversat. Le văzusem pe internet, dar când le vezi în realitate, te interpelează într-o manieră cu totul specială. Vedeţi modestia, vedeţi frumuseţea interioară. Şi atunci veţi înţelege ce înseamnă înălţarea către Domnul”, a spus episcopul Bercea.

În prezentarea făcută artistului, Rodica Indig a afirmat că Mircea Roman este unul dintre cei mai importanţi artişti români care şi-a câştigat un renume internaţional. Expoziţiile, premiile, decoraţiile, lucrările publice, critica de artă favorabilă îi sunt carte de vizită. Iar premiul obţinut la Osaka, la Trienala de Sculptură din 1992, îi consolidează locul de frunte în arta plastică românească şi universală. AGERPRES / (A, AS – autor: Eugenia Paşca, editor: Marius Frăţilă, editor online: Ady Ivaşcu)

Sursa: agerpres.ro

Galerie foto: Eugen Ivuț