În cadrul serialul ,,Formidabili și în pandemie”, mai zilele trecute, v-am prezentat un buchet de nestemate, elevi de la Școala Gimnazială ,,Dacia”: Andreea Flore (din clasa a VII-a B), Adela Roxin, Raluca Ciceu, Sebestyen Erik și Ianis Ardelean (toți patru din clasa doamnei prof. Florina Zach, a II-a C). Astăzi, l-am luat în obiectiv pe Dragoș Mihai Dobocan, din clasa steluțelor, clasa I A, clasa doamnei prof. Simona Lucia Cobe.

,,Mânuțe fermecate” – minte iscoditoare

Dragoș a început pictura la vârsta de 5 ani, la Atelierul de pictură ,,Mânuțe fermecate” – coordonat de prof. Alina Delia Pocian. A început cu un peisaj marin, iar de atunci are aproape 50 de lucrări. Are două lucrări preferate – ,,Bufnița”, văzută ca simbol al înțelepciunii, și ,,Canarul”, ca simbol al soarelui, al căldurii sufletești, al luminii. Iubește canarii pentru că sunt veseli, inteligenți, (în)cântători – de altfel, Dragoș are acasă doi canari.

Îi place să călătorească, îi plac drumețiile, iubește florile și natura în orice anotimp, de aceea multe din lucrări sunt inspirate din natură. 

,,La vârsta de 6 ani – în octombrie 2019, i-am organizat prima expoziție de pictură, la ,,Casa Minunată”, după cum ne spune doamna Crina, mama sa, la care au participat copii (prieteni și colegi), dar și adulți. 

,,Desenează visul tău de pace” – premiul I (la Paris)

În toamna anului 2020 a participat la primul său concurs – ,,Dessine-moi ton reve de paix” (Desenează visul tău de pace), organizat sub egida UNESCO, de Romanian Section Saint Germain en Laye Conseil International de la Danse (CID), la care a obținut premiul I, la categoria sa de vârstă (6-10 ani). Rezultatele concursului au fost anunțate în ziua de Crăciun, dar noi nu le-am urmărit. Doamna prof. Livia Mircea, de la Colegiul Național ,,Emanuil Gojdu”, este cea care ne-a trimis link-ul cu rezultatele și a fost o reală bucurie pentru toți, mai ales că am aflat rezultatul chiar de ziua sa de naștere, pe 27 decembrie. Astfel, a fost un frumos cadou de Crăciun și de ziua sa. Juriul competiției internaționale de desen a fost alcătuit din: Daniela Brosset Maier (România-Ungaria), Muhadin Kișev (Spania-Rusia), Omar Godinez (Cuba-Rusia), Jacqueline Diana Moss (Anglia), Eliana Bantchev (Bulgaria), Asmar Narimanbekova (Azerbaidjan), Eric Garnier (Franța), Abdelkrim Benbelkacem (Algeria), Frederic Ferblantier (Maroc), Sandhya Mishra (Nepal). Daniela Maier este delegatul CID pentru România, iar prof. Rodica Turcaș de la Liceul Teoretic ,,Aurel Lazăr” a coordonat concursul pe România.

Despre pictura câștigătoare, prof. Daniela Maier, delegatul CID pentru România, a afirmat: ,,această reprezentare a păcii, a calmului, a stării de liniște, de dragoste, aparține doar sufletelor inocente, nealterate – încă, de experiențele vieții. Este proprie copilăriei. De aceea am selectat-o. Florile (din jurul globului pământesc – n.r.) au chip de copil. Floarea-mamă este pământul! Ce poate fi mai frumos?”.

Participare la concursul ,,România inteligentă”

De asemenea, Dragoș a participat și la concursul ,,România inteligentă”, organizat de MENSA România de Ziua Națională a României (anul 2020).   

,,Prin pictură își exprimă stările sufletești. Pictura este, totodată, modul său de a se relaxa. E pasionat de pictură, muzică, matematică și sport (schi, patinaj, înot și tenis de câmp). Pe lângă pictură, studiază canto muzică ușoară cu prof. Ovidiu Lazăr la ,,Enjoy Music”, ne mai spune doamna Crina. 

În martie, cea de-a doua expoziție de pictură

Mai aflăm apoi că ,,dacă vremurile vor permite, în luna martie a acestui an, Dragoș va organiza cea de-a doua expoziție a sa de pictură”.

Ce spune doamna prof. Liliana Dat despre Dragoș și lucrările sale, cea care a fost curatorul primei sale expoziții de pictură.

,,Într-o lume în care viteza și tehnologia ocupă un loc fruntaș, descopăr cu bucurie tinere talente care așteaptă să fie privite și de ce nu, apreciate.

Dragoș, un copil minunat, descoperă pictura devreme, la o vârstă fragedă, aproximativ 5 anișori,când copii asemeni lui se joacă nestingheriți în locurile de joacă, el preferă ca jocul lui sa fie făcut cu penelul pe pânză. Prima expoziție îi este organizată la vârsta de 6 anișori, unde pot fi remarcate lucrări precum ,,peisaj marin”, ,,bufnița albă”  și multe alte picturi pline de energie, culoare și expresivitate.

Dragoș îl descoperă pe marele Ștefan Luchian

Această expoziție a fost o poartă spre ceea ce urma sa vină, micul artist își găsește inspirația în ceea ce îl înconjoară, în flori, în păsările care îi sunt atât de dragi, dar cel mai important este că îl descoperă pe marele pictor Ștefan Luchian. Cromatica folosită diferă în funcție de subiectele alese, descoperim lucrări în care culorile calde sunt personajele principale alături de flori și animale, sau lucrări reprezentate în culori reci- albastrul fiind la loc de cinste în aceste reprezentări.

Micuțul nostru artist, Dragoș Dobocan, a participat la concursul organizat de Mesa România intitulat ,,România inteligentă”, iar la cel mai recent concurs la care a participat ,,Desenează visul tău de pace” a obținut premiul întâi. Lucrarea premiată este reprezentarea originală a artistului … flori înlănțuite în jurul globului pământesc reprezentat, la rândul său, ca o floare minunată.  

Prin urmare, micuțul nostru artist pornește la drum cu un bagaj considerabil de lucrări care, în timp, îi vor aduce considerarea și aprecierea bine meritate”, după părerea doamnei curator, prof. Liliana Dat.

Noi îl felicităm pe Dragoș Mihai și îi urăm multe vise desenate (pictate) materializate cu succes, precum cel de la Paris!

Vom reveni și cu alți formidabili și în pandemie!

Ovidiu Dan

Sursa: https://www.ovidan.ro/

Sursa: https://www.ovidan.ro/