„Biblioteca Judeteana „Gheorghe Sincai” a fost marti, 18 octombrie 2016, gazda unei expozitii documentare comemorative dedicate vladicii Samuil Vulcan. Expozitia cu numele „Ierarhul luminat Samuil Vulcan-210 ani de la numirea ca Episcop la Oradea”, a fost organizata de catre domnul doctor Silviu Sana.

În cadrul vernisajului domnul Blaga Mihoc a facut o prezentare a personalitatii marelui ierarh, fost episcop greco-catolic de Oradea iar domnul Silviu Sana a prezentat expozitia de carte veche si documente expuse cu acest prilej.

Samuil Vulcan s-a nascut la 1 august 1758 în satul Veza din Alba. Dupa terminarea studiilor elementare si gimnaziale la Blaj, iar mai apoi cele superioare la Oradea si Viena, în 25 octombrie 1806 este numit episcop pentru Eparhia Unita de Oradea Mare. Este ierarhul care în anul 1806 a finalizat construirea Catedralei „Sfântul Nicolae”, în 1810 a sprijinit alegerea primului episcop ortodox român la Sibiu, în persoana lui Vasile Moga, în 1819 a tiparit primul calendar în limba româna cu alfabet latin, iar în 1828 a înfiintat Liceul din Beius pe care îl doteaza cu fonduri necesare bunei functionari.
Vizionar al epocii sale, Samuil Vulcan si-a orientat întreaga sa viata înspre doi poli: dragostea fata de Biserica, concretizata prin propovaduirea Unirii bisericesti si dragostea fata de neam, realizata prin deschiderea de scoli si ajutorul dat oricarei cauze nationale.
Fiu al unei familii de tarani liberi din Veza, episcopul Samuil Vulcan este cunoscut în literatura noastra ca Parinte al Culturii Române de la începutul veacului al XIX-lea si protector al corifeilor Scolii Ardelene.