„Pentru studentii si masteranzii absolventi ai Departamentului Oradea al Facultatii de Teologie Greco-Catolica din cadrul Universitatii Babes-Bolyai Cluj Napoca, ziua de joi, 18 mai 2017, a fost una speciala. A fost ziua în care a rasunat ultimul sunet de clopotel, o ocazie fericita de a aduce prinos de lauda bunului Dumnezeu pentru tot darul primit si de a exprima deplina gratitudine si respectul fata de toti cei care au contribuit la formarea intelectuala si spirituala a studentilor seminaristi si a masteranzilor.
Festivitatea a debutat la ora 10.00 în Capela Seminarului Teologic Major Greco-Catolic “Sfintii Trei Ierarhi – Vasile, Grigore si Ioan” cu Sfânta Liturghie arhiereasca oficiata de Preasfintia Sa Virgil Bercea – Episcop de Oradea Mare, împreuna cu un sobor de preoti formatori si profesori. În cuvântul de învatatura, Preasfintia Sa Virgil a subliniat importanta urmarii modelului Hristos în viata fiecaruia: „sa avem mereu prezent în mintea si în inima noastra modelul lui Hristos – lumina lumii care din iubire lumineaza pe tot omul ce vine în lume”. Predica Preasfintiei sale s-a încheiat cu un îndemn pentru toti cei care azi încheie parcursul formativ în cadrul Facultatii de Teologie Greco-Catolica si a Seminarului “Sfintii Trei Ierarhi”, de a trai aceasta dragoste pentru Hristos care a determinat urmarea lui Dumnezue si cunoasterea sa prin teologie.
Evenimentul a continuat în Aula Magna „Episcop Ioan Suciu”, unde, în prezenta rudelor, a prietenilor, a cunoscutilor, a invitatilor, a profesorilor si a formatorilor absolventii au intonat imnul “Gaudeamus Igitur”. Programul festivitatii de absolvire a fost moderat de dl. lect. univ. dr. Ionut Popescu – directorul de Departament, care, pentru ultima data în acest an, a facut strigarea catalogului pentru absolventii celor doua sectiuni.
Domnul prof. univ. dr. Vasile Musca a tinut cursul festiv pentru studentii si masteranzii absolventi prin prezentarea unei parti a operei “Faust” a cunoscutului poet german, ilustru gânditor si om de stiinta universal Johann Wolfgang von Goethe. Am retinut învatamintele adresate absolventilor de catre dânsul, în spiritul continuarii si nu al abandonarii studiului personal, precum si al unei aplecari mai mari catre carte, ca mijloc material de îmbogatire culturala si spirituala în detrimentul exploziei de informatii virtuale, extrem de invaziva azi în viata noastra, dar care nu contribuie la meditatie, aprofundare si formarea bazelor viitoarelor idei. Domnia sa a subliniat de asemenea necesitatea orientarii studentilor teologi pentru studiu continuu în vederea dobândirii unei conditii intelectuale si teologice cât mai elevate, de a deveni oamenii cu pregatire teologica cât mai buna, atât de necesari bisericii noastre astazi.
La finalul cursului, Preasfintia Sa Virgil Bercea a înmânat celor 26 de absolventi Diplomele de absolvire dupa care, cei doi sefi de an, Giusepe Ghiurca – Licenta si Iulian Palas – Master, în semn de recunostinta, adânca pretuire si respect deplin, au înmânat Preasfintiei Sale, preotilor profesori, formatorilor, cadrelor didactice si tuturor persoanelor care, într-un fel sau altul, au ajutat la formarea intelectuala si spirituala a absolventilor, diplome de excelenta, onoare si merit.
Doamna Laura Candrea Ban din partea studentilor masteranzi si studentul Giusepe Ghiurca din partea sectiunii licenta au exprimat, în interventiile lor, bucuria de a trai aceste momente de încheiere cu bine a studiilor, au exprimat cuvinte de apreciere si multumire pentru tot sprijinul, ajutorul si competenta corpului profesoral, al formatorilor si al tuturor factorilor care au contribuit la bunul mers al activitatilor universitare si formative în facultate si în seminar.
A urmat înmânarea „cheii deschiderii drumurilor”. Reprezentantul anului III, Cristian George Berciu a preluat de la reprezentantul absolventilor acest simbol pentru care, în scurta sa interventie, a arata ca în numele colegilor se simte onorat si a subliniat ca în acelasi timp acesta obliga de a duce mai departe, cu onoare, traditia acestei institutii de învatamânt superior confesional aflata la an jubiliar: 225 de ani de la punerea bazelor învatamântului greco-catolic la Seminarul din Oradea.
Sfârsitul de an universitar este un moment de final dar si un nou început. Este momentul când, cele acumulate pe bancile facultatii, urmeaza a fi puse în practica si vor legitima valoarea câstigata în timpul studiilor de licenta si master. De acum încolo nu vor mai fi notele care sa ne judece mai mult sau mai putin obiectiv valoarea ci vor fi proiectele în lumea reala, proiecte în care, cei care au absolvit, vor oferi valoare lucrurilor si oamenilor, în drumul lor de realizare personala, prin munca asidua si angajament deplin.
Bunul Dumnezeu sa-i însoteasca pe toti absolventii în parcursul lor viitor iar pe Maicuta Sfânta, cea a carei aparitie la Fatima am celebrat-o în aceasta luna pentru a 100-a oara, sa o rugam sa vegheze asupra tuturor! Sub mantia ta ocrotitoare fiind, nu ne temem Sfânta Nascatoare de Dumnezeu!

Absolvent Master