În 5 februarie s-au împlinit 67 de ani de la încetarea din viață, în închisoarea de la Sighet, a unei distinse personalități a neamului românesc, situat în fruntea făuritorilor Marii Uniri de la 1 decembrie 1918, IULIU MANIU.

Evenimentul a avut loc la Bădăcin, în 9 februarie a.c., în prezența unui numeros public, admiratori ai celui omagiat, sosiți la Bădăcin, din toate colțurile țării, sau din afara ei precum Germania și Franța, și al cărui gazdă a fost Parohia Greco-Catolică Bădăcin.

Oaspeți de seamă au fost domnul Lucian Bode, ministrul Transporturilor, doamna Doina Cociș, directorul Direcției pentru Cultură Sălaj și domnul Septiumiu Țurcaș, primarul orașului Șimleu-Silvaniei. „Dacă în anii trecuți, ne adunam la umbra unei case aflate în paragină, sau din anul 2015 printre materiale de construcții și moloz, astăzi stăm în fața casei care și-a recăpătat strălucirea din vremea stăpânilor de odinioară. Bătrâna casă a rămas la fel de primitoare ca în vremea în care îi primea aici pe: Simion Bărnuțiu, Nicolae Iorga, Corneliu Coposu, sau pe cei trei Fericiți episcopi: Iuliu Hossu, Valeriu Traian Frențiu și Ioan Suciu” a afirmat părintele Cristian Borz.

Acțiunile programate s-au derulat în două locații: Biserica Greco-Catolică, unde a fost celebrată Sfânta Liturghie de către părintele Nicolae Bodea, protopopul Șimleului și părintele Cristian Borz, parohul Bădăcinului și Casa Memorială „Iuliu Maniu” unde s-a celebrat rugăciunea Parastasului, urmată de depuneri de coroane și jerbe de flori la bustul lui Iuliu Maniu. Programul artistic a fost realizat de către grupul „Urmașii lui Iuliu Maniu” din Bădăcin. Comunitatea greco-catolică din Bădăcin a oferit celor prezenți o mică gustare, iar în final, părintele Cristian Borz i-a însoțit pe doritori într-un tur ghidat al casei Memoriale „Iuliu Maniu”.

Profesor Maria Borz