„Papa Francisc îi va declara sfinti pe Fericitii Jacinta Marto si Francisco Marto, doi din cei trei pastorasi care au vazut-o pe Fecioara de la Fatima. Canonizarea va avea loc în timpul vizitei pe care Pontiful o va face la locul aparitiilor, pe 13 mai. Data a fost anuntata în timpul consistoriului public ordinar din 20 aprilie, o întâlnire a Papei cu Cardinalii si promotorii cauzelor de canonizare.
La acelasi consistoriu, Pontiful a fixat 15 octombrie ca data pentru canonizarea a doi preoti, respectiv a doua grupuri de martiri, printre care Fericitii Cristobal, Antonio si Juan, cunoscuti drept „copiii martiri din Tlaxcala”, ce s-au numarat printre primii nativi convertiti din Mexic. Acestia au fost ucisi între 1527 si 1529 pentru ca au refuzat sa renunte la credinta si sa revina la practicile stravechi ale poporului lor.
Sfântul Parinte va prezida ceremonia de canonizare a vizionarilor de la Fatima în contextul vizitei pe care o va face acolo în 12 si 13 mai. Pelerinajul va marca 100 de ani de la aparitiile mariane, ce au început pe 13 mai 1917, când Francisco de 9 ani si Jacinta de 7 ani, alaturi de verisoara lor Lucia dos Santos, au spus ca au vazut-o pe Fecioara Maria. Aparitiile au continuat o data pe luna, pâna pe 13 octombrie 1917, mai apoi fiind declarate ca fiind demne de crezut de Biserica. La un an dupa aparitii, fratii Marto s-au îmbolnavit datorita unei gripe ce a lovit Europa. Francisco a murit pe 4 aprilie 1919, la 10 ani, iar Jacinta pe 20 februarie 1920, la 9 ani. Cauza lor de canonizare a fost blocata mai multi ani, dezbatându-se daca este posibil pentru copiii ne-martiri sa înteleaga si sa traiasca virtutile în mod eroic la vârste fragede. În 1979 Papa Ioan Paul al II-lea a permis deschiderea cauzei, declarându-i venerabili în 1989 si beatificându-i în 2000. Verisoara lor a intrat în Ordinul Carmelitan. Sr. Lucia a murit în 2005, la vârsta de 97 de ani. Faza diecezana a procesului ei de sfintenie s-a încheiat în februarie a.c., acum fiind trimis spre studiu la Vatican.
Celelalte canonizari, din 15 octombrie, îi includ si pe:
?Martirii din Natal, Brazilia, printre care Fericitul Andre de Soveral, preot iezuit; Fericitul Ambrosio Francisco Ferro, preot diecezan; Fericitul Mateus Moreira, laic; si altii 27. Au fost ucisi în 1645, în contextul persecutiei anti-catolice conduse de calvinisti olandezi.
?Fericitul Faustino Miguez, preot spaniol si membru al Parintilor Piaristi, nascut în 1831. A înfiintat o scoala pentru fete într-o perioada când educatia era limitata aproape exclusiv la baieti.
?Fericitul Angelo da Acri, preot capucin, nascut ca Luca Antonio Falcone. A fost un predicator faimos si un aparator al saracilor. A murit în 1739, fiind beatificat de Papa Leon al XII-lea în 1825.

Sursa: http://www.catholica.ro