„Timpul binecuvântat al Saptamânii Mari s-a trait plin si deplin si în Protopopiatul de Beius prin angajarea comunitara în diverse activitati si traditionale rugaciuni si slujbe, împlinite prin vizita si unirea în rugaciune a Vicarului General, parintele Olimpiu Todorean.
Copiii de la Gradinita cu Program Prelungit nr. 1 din Beius alaturi de educatoarele lor, în parteneriat cu copiii de la Oratoriul parohial „Colt de Rai”, sub coordonarea prof. Carmen Zima (prin asociatia „Ave Miriam”), au pregatit în biserica un colt de prietenie si traditie cu diverse mesaje simbolice de Pasti. Astfel, cei mici au aderat, dincolo de timp, grupului de copii care Îl întâmpinasera pe Isus la poarta Ierusalimului în Duminica Floriilor.
Miercurea Mare, enoriasi din parohiile Protopopiatului de Beius, alaturi de parohii lor, s-au rugat împreuna „Calea Crucii” pe dealul din Baita. Porunca Iubirii data de Isus, reamintita de parohul locului, parintele Rostas Marcel, a fost tema cuvântului de primire, respectiv a meditatiei finale. Îmbucurator, aceasta celebrare devine încet o traditie la nivel protopopial, dupa 2015, crestini din diverse parohii, chiar confesiuni, dorind un moment de pace si comuniune într-un decor natural.
Isus, prin preotii Parohiei „Sfintii Trei Ierarhi” din Beius, si-a amintit de fidelitatea si curatia inimii copiilor si i-a binecuvântat prin inserarea simbolica a lor în grupul apostolilor de la Cina cea de Taina, prin ceremonialul „Spalarii picioarelor”.
Joia Mare, plini de emotii atât parohul locului, parintele Zorel Zima, asistat de vice-paroh, parintele Iosif Slobodnic, cât si copii au retrait acest mesaj de smerenie, iubire si slujire prin misterul spalarii si sarutarii picioarelor celor chemati a face asemenea si de a calca, la rândul lor, pe drumul apostolatului.
Vizita si comuniunea de rugaciune a parintelui Olimpiu Todorean, vicar general, a debutat în Joia Mare prin celebrarea Deniei celor 12 Evanghelii ale Patimilor Domnului si Mântuitorului nostru Isus Cristos, alaturi de parohul de Pocola, parintele Bota Marius Gheorghe, si parintele protopop de Beius, parintele Zima Gheorghe Zorel. Parintele Olimpiu a subliniat în meditatia sa necesitatea unei cercetari a sinelui si a unei angajari ferme pe urmele lui Isus.
Vinerea Mare a continuat în spiritul comuniunii prin celebrarea Prohodului Domnului nostru Isus Cristos, în Parohia Suncuis de catre parintele Todorean, alaturi de parohul parintele Man Adrian si parintele Zima. Tacerea mormântului lui Isus este o tacere necesara si sufletului nostru, în acest tumult al vietii, pentru redescoperirea Jertfei lui Isus si, în lumina ei, a asumarii datoriei noastre, motivate de recunostinta si iubire, de a-i fi fideli Lui.
Sâmbata Mare a început cu celebrarea Vecerniei si Liturghiei în biserica „Sfintii Trei Ierarhi”, continuând la miezul noptii, în fapt liturgic – zorii diminetii, cu celebrarea Utreniei Învierii de catre parintele Todorean si pastorii sufletesti ai parohiei, parintele Zorel si parintele Iosif. Momentul meditativ al celebrarii a fost marcat de chemarea la Fericire a fiecarui credincios în parte, o fericire care se regaseste în Domnul, printr-o cunoastere a sinelui, printr-o auto-acceptare si îndreptare proprie în lumina lui Cristos.
În Duminica Luminata, Ziua Învierii, parintele vicar general Todorean, a concelebrat Sfânta Liturghie cu parohul locului, parintele Emil Ghiurca spre bucuria credinciosilor parohiei din Stei. În dupa-amiaza zilei, vizita si comuniunea a continuat cu rânduiala Vecerniei savârsite în comunitatea beiuseana.
Vizita parintelui Olimpiu, Vicar general, s-a încheiat în parohia din Ioanis, prin celebrarea Sfintei Liturghii alaturi de parohul locului, parintele Mircea Bota, si de parintele Zorel.
Îndemnul la pastrarea luminii si urarea pascala a împlinit aceasta vizita de comuniune în parohiile protopopiatului.