„În cinstea martirilor si marturisitorilor morti în temnitele comuniste în fiecare an tinerii pornesc într-un pelerinaj pe jos, lung de 165 de km de la Badacin la Sighetu-Marmatiei, cu dorinta de a lega între ele localitatile care au dat cei mai mari oameni politici ai României, cu destinatia cinstirii prin rugaciune si jertfa a personalitatilor Bisericii Greco-Catolice si ale neamului nostru care si-au gasit sfârsitul în temnita de la Sighet, devenita astazi Muzeul Memorial al Victimelor Comunismului si ale Rezistentei.
Editia din 2016 reuneste circa 100 de tineri din toate colturile tarii. Pelerinajul se încheie pe data de 1 septembrie. Localitatile pe unde trec îi întâmpina pe tineri cu emotie si amabilitate, oferindu-le în limita posibilitatilor mâncare si cazare. Participantii se „înarmeaza” cu rabdare, iar de Sus, din Cer, capata putere si rezistenta fizica sa duca la bun sfârsit drumul. În acest an cei mai tineri pelerini au 9 ani. Tinerii cânta, se roaga, asculta prezentarile cu caracter istoric si reflectiile pe care cei din partea locului le pregatesc cu dragoste pentru ei. În fiecare zi celebreaza Sfânta Liturghie, se roaga Rozarul si alte rugaciuni.
Drumul pâna la Sighet pe jos este o actiune de mare sacrificiu pentru tinerii participanti, deoarece au de înfruntat intemperiile naturii, arsita, ploaia sau frigul în zona muntoasa. Cele zece zile ramân o experienta marcanta pentru fiecare, atmosfera de bucurie si de fraternitate devenind un suport motivational semnificativ.
Parintii Congregatiei Don Orione din Oradea sunt organizatorii perseverenti ai acestei frumoase actiuni pentru tineri, carora li se cuvin cele mai calde multumiri pentru toate dificultatile asumate cu responsabilitate de-a lungul anilor.
Cu gânduri bune, din suflet, dragi tineri, va însotim de-a lungul drumului!