„La 24 noiembrie 2011 se împlinesc 100 de ani de la nasterea marelui istoric Francisc Pall. Cu acest prilej sâmbata, 19 noiembrie, a avut loc la Carei un simpozion dedicat centenarului nasterii istoricului Francisc Pall. Lucrarile simpozionului au fost deschise de P.S. Virgil Bercea, episcop greco-catolic de Oradea.
În cuvântul sau despre istoricul Francisc Pall, Preasfintitul Virgil a subliniat faptul ca „Forta si curajul de a continua pe drumul cunoasterii adevarului i-au venit profesorului Francisc Pall din convingerea ca Dumnezeu l-a creat ca explorator printre manuscrise si file de istorie. Modelul i-a fost Profesorul Constantin Marinescu, dar astazi putem spune ca si i-a fost inspiratie si Ecleziastul cu întelepciunea sa: „m-am sârguit în inima mea sa cercetez si sa iau aminte cu întelepciune la tot ceea ce se petrece sub cer. Acesta este un chin cumplit pe care Dumnezeu l-a dat fiilor oamenilor” (Ec 1,13). Profesorul Pall a înteles ca misiunea sa, „chinul” pe care trebuie sa-l îndure, este aceea de a nu lasa nimic necercetat în domeniul sau, chiar daca dubiul ca ar mai putea exista alte documente prin arhive uitate persista în sufletul cercetatorului. Încercând sa intuiasca, sa se transpuna si sa transmita doar spiritul vremii, cu acribie benedictina dar si cu multa încredere în Dumnezeu, cercetatorul Fracnisc Pall a restituit mereu binele si frumosul bazate pe adevar”.
În cadrul simpozionului au conferentiat: academicianul Ioan Aurel Pop, prof. George Ciprian, prof. Ovidiu Ghitta, prof. Blaga Mihoc, prof. Ionut Costea, Radu Giurca, prefectul Judetului Satu Mare si prof. Ioan Ciarnau. În cadrul simpozionului, profesorul Ioan Ciarnau a prezentat cartea: „100 de ani de la nasterea lui Francisc Pall”, al carei autor este.
La eveniment au participat numeroase oficialitati locale si judetene dintre care îi amintim pe Adrian Stef, vicepresedintele Consiliului Judetean, deputatul Ioan Holdis, Dan Maier, directorul Finantelor Publice, Liviu Marta, directorul Muzeului Judetean, Hago Nandor, directorul Muzeului Orasenesc, preotii Calin Buzura si Cosmin Bontea, numerosi profesori din Carei si Satu-Mare.
Manifestarile dedicate marelui istoric Francisc Pall s-au încheiat duminica, 20 noiembrie, cu o Liturghie Arhiereasca, dupa care a urmat un scurt concert de muzica de camera sustinut de violonistul Rudolf Fatyol,detinator al titlului de Cetatean de Onoare al orasului Carei. La final, în curtea din spatele bisericii Sfântul Andrei, lânga fântâna arteziana, a avut loc dezvelirea bustului celui ce a fost prof. univ. dr. Francisc Pall. Evenimentul s-a încheiat cu o agapa frateasca.
P.S. Virgil a multumit parintelui Radu Filip, protopop de Carei, Primariei Carei, precum si tuturor organizatorilor pentru aceasta initiativa.