„Exercitiile spirituale ale seminaristilor oradeni s-au desfasurat, în acest an, în perioada 5-8 aprilie,în parohia romano-catolica „Chiril si Metodiu” din localitatea Sinteu, unde parintele paroh Augustin Albert si maicutele ne-au primit si ne-au gazduit cu bucurie. Urmând o mai veche traditie a Bisericii Catolice, aceste exercitii spirituale prepascale au scopul unei pregatiri mai profunde pentru patimile, moartea si învierea Mântuitorului nostru Isus Cristos.
Cel care ne-a calauzit în meditatii a fost Parintele Cristian Barta, decanul Facultatii de Teologie Greco-Catolica, Universitatea Babes-Bolyai – Cluj-Napoca.Acesta, bucuros sa se afle în mijlocul nostru, si-a manifestat tot timpul disponibilitatea si deschiderea pentru colocvii si discutii. Meditatiile au fost axate pe chemarea lui Natanael, scena întâlnita în Evanghelia dupa Ioan. De-a lungul meditatiilor, parintele Cristian a subliniat faptul ca înainte de toate trebuie sa fim umani si necesitatea de a elimina valorile false din viata noastra. Pornind de la cuvintele Papei Francisc „mai bine un ateu decât un crestin ipocrit”, parintele ne-a invitat sa conjugam frumos, în viata noastra, credinta cu umanitatea deoarece nu poti fi un preot bun daca nu esti un om autentic. Sa fim oameni dar nu lumesti. Preotia trebuie privita ca o floare aleasa; aleasa de Dumnezeu pentru a ne fi oferita gratuit. În fata acestui dar deosebit, atitudinea celui ales trebuie sa fie de cainta iar în suflet lui trebuie sa existe simtamântul nevredniciei în fata acestei chemari extraordinare.
Pe parcursul exercitiilor spirituale, seminaristii au încercat, fiecare dupa puterile sale, sa respecte Silentium-ul Sacrum, pentru a trai meditatiile cât mai profund si, în liniste, fiecare sa-si frecventeze propriul suflet. La finalul fiecarei zi de meditatie, seminaristii împreuna cu formatorii, au urmarit câte un film cu tematica religioasa, acestea amplificând trairile interioare necesare unui drum de cainta si de îndreptare.
Spovada, rugaciunile si Liturghia au fost nelipsite în aceste zilele, iar cuvântul evangheliei, cât si învataturile extrase din aceasta, ne-au fost prezentate de Parintele Cristian Barta cu o profunzime care ne-a adâncit si mai mult în misterul lui Dumnezeu. La sfârsitul exercitiilor spirituale, parintele rector i-a oferit Crucea Jubiliara, ca semn de recunostinta si pretuire pentru disponibilitatea permanentaaratata în formarea intelectuala si spirituala a seminaristilor oradeni.
În încheiere, se cuvine a multumi Bunului Dumnezeu pentru ca ne-a învrednicit sa traim o experienta atât de profunda înainte de învierea Fiului Sau. Multumirile noastre se îndreapta si spre Parintele Cristian Barta, cât si spre Parintele paroh Augustin Albert,împreuna cu surorile si credinciosii care l-au ajutat.

Anul II