,, Sărăcia pe care Isus o vesteşte lumiii este tocmai această libertate faţă de idoli, este doar o dojană profetică pentru folosirea greşită a bunurilor, nu pentru că bogăţia ar fi un rău în sine ”
Joi, 8 aprilie 2021, s-au încheiat catehezele on-line pe marginea Epistolei către Filipeni a Sfântului Apostol Pavel. Acestea au început cu câteva luni în urmă, la iniţiativa Părintelui vicar Mihai Vătămănelu, susţinut de Părintele Mihai Tegzeş şi cu binecuvântarea Preasfinţitului Virgil Bercea.
Părintele vicar Mihai Vătămănelu, alături de Părintele Mihai Tegzeş, responsabilul cu pastoraţia adulţilor şi a familiilor în Eparhia de Oradea, au continuat să aducă în atenţie noi înţelesuri ale învăţămintelor transmise creştinilor de către Sfântul Apostol Pavel prin Epistola către Filipeni, mesaj mereu de actualitate, la fel de valabil în orice perioadă a omenirii. Au fost parcurse versetele de la 10 la 23 ale capitolului 4.
Astfel, cei prezenţi au fost încurajaţi să înveţe să trăiască pentru binele fraţilor, oferind ceea ce pot, fără a aştepta nimic în schimb. ,,Dacă societatea ar putea trăi încât să conteze doar Domnul şi binele fraţilor… ”. Bogăţia este echivalentă cu îngâmfarea celui care se laudă că poate face orice, în timp ce omul sărac şi umil are puterea lui Dumnezeu, fiindcă Isus Cristos a fost şi Domn şi Învăţător, spălând picioarele ucenicilor.
Pavel, prin afirmaţia ,, În toate şi în orice împrejurare m-am învăţat şi să fiu sătul, şi să-mi fie foame, şi să am din prisos, şi să trăiesc în lipsuri” nu este nicidecum orgolios, ci dimpotrivă, cu umilinţă recunoaşte că se bazează pe puterea lui Dumnezeu, forţa cea mare a lui Pavel fiind capacitatea sa de a sluji. Scopul nu este acela de a fi lipsit, după cum scopul nu este nici moartea Domnului pe cruce, ci învierea.,, Însă și moartea pe cruce este necesară în vederea învierii”.
Pavel ne ajută să înțelegem gratuitatea vestirii Evangheliei, arătând în acelaşi timp cum comunitatea care știe să doneze, nu înseamnă că plătește, ci este deja răsplătită de darul ei.
Dumnezeu îşi instruieşte ucenicii să pătrundă în misterul vieţii,această educaţie reprezentând o iniţiere spirituală, fără de care nu se poate trăi cu adevărat. Omul îşi stabileşte astfel o valoare, fixată în „Cel care-i dă putere”.
În partea a doua a catehezei, au avut cuvântul cei care au dorit să împărtăşească celor prezenţi ecoul pe care cele expuse l-a avut în sufletul lor.
Preasfinţitul Virgil Bercea i-a însoţit pe cei prezenţi pe parcursul catehezei. Înainte de binecuvântarea de final, Preasfinţia Sa şi-a exprimat din nou bucuria de a asista la aceate cateheze, apreciind osteneala ,,celor doi Părinţi Mihai şi Mihai, să pregătească şi să vă ofere aceste daruri frumoase”, de natură a construi o comunitate a fraţilor întru Domnul. ,,Sufleteşte sunt mereu alături de dumneavoastră!”
După Sărbătorile Pascale, cu siguranţă vom avea parte de surprize plăcute în catehezelor de joi care vor urma.
Duminică seara va urma cateheza despre – Înviere -.
Laura Ologu
Biroul Pastoral