„Este timpul sa punem capat traficului de persoane, „forma grava de sclavie” moderna si „plaga rusinoasa” a umanitatii. Acestea sunt cuvintele papei Francisc în mesajul pentru cea de a 17-a Conferinta împotriva traficului de persoane aflata în desfasurare la Viena si promovata de Organizatia pentru Siguranta si Cooperare din Europa (OSCE). Mesajul a fost citit de parintele Michael Czerny, membru al Departamentului în Serviciul Dezvoltarii umane integrale, care a avut o interventie în numele Sfântului Scaun.
În mesajul sau, Sfântul Parinte a spus ca trebuie sa fim determinati în „a eradica” traficul de persoane, „care reprezinta unul dintre cele mai rusinoase fenomene ce desfigureaza fata umanitatii moderne”. „Este socant, scandalos”, a subliniat pontiful în mesaj, „sa descoperim ca traficul de persoane se întâmpla în fiecare tara si ca reprezinta una din cele mai profitabile afaceri de pe planeta”. Este vorba, a remarcat episcopul Romei, „despre o forma de sclavie, despre o crima împotriva umanitatii, o grava violare a drepturilor omului, o rana cumplita, care trebuie sa fie condamnata cu mai multa fermitate mai ales atunci când priveste copiii”.
Adresându-se reprezentantilor natiunilor care participa la conferinta cu tema „Traficul de copii si interesul superior al copilariei”, papa Francisc i-a îndemnat pe acestia sa faca „tot ceea ce este posibil” pentru a creste constientizarea acestei plagi si sa „coordoneze mai bine” eforturile legale si sociale „pentru salvarea milioanelor de copii si adulti”. Chiar mai mult, a subliniat pontiful, trebuie sa ne angajam „pentru a preveni ca mai multe persoane sa fie victime ale traficului si sa ajunga sclavi”. În fine, Sfântul Parinte a urat mult succes în desfasurarea conferintei, exprimându-si speranta ca se va pune capat „crimei teribile” a traficului de persoane în tarile membre OSCE.
În interventia sa, parintele Michael Czerny a subliniat preocuparea fata de eforturile pâna acum insuficiente pentru a contracara un fenomen teribil precum cel al traficului de fiinte umane. Subsecretarul pentru sectiunea migranti si refugiati din cadrul Departamentului în Serviciul Dezvoltarii umane integrale a pus accentul în mod particular pe trei puncte: prevenirea traficului, protejarea victimelor si tragerea la raspunde a criminalilor. La baza acestora, a spus preotul Czerny, sta urgenta de a pune în centru persoana umana cu valoarea sa inestimabila. De asemenea, preotul a reamintit necesitatea unei colaborari puternice între institutii, organizatii religioase si mijloacele de comunicare pentru a putea întreprinde actiuni curajoase împotriva traficului de fiinte umane.

Sursa: http://ro.radiovaticana.va