Ziua Internațională de Comemorare a Holocaustului a fost marcată la Zalău în data de 25 ianuarie 2022, prin Conferința Internațională „Ultima stație… Auschwitz… Birkenau… Lagărele morții”, organizată în Sala Transilvania din Municipiul Zalău, de către Comunitatea Evreilor din România împreună cu Primăria Municipiului Zalău.

La Conferință a participat și P.S. Claudiu, episcopul greco-catolic de Cluj-Gherla, alături de Înaltpreasfințitul Andrei, Mitropolitul Ortodox al Clujului, Maramureșului și Sălajului și împreună cu reprezentanții autorităților locale, Dari Toma – Prefectul Județului Sălaj, Dinu Iancu Sălăjanu – Președintele Consiliului Județean Sălaj, Ionel Ciunt – Primarul Mun. Zalău , profesor-doctor Vasile Bulgărean din partea Inspectoratului Școlar Sălaj.

În cadrul conferinței, prim-rabinul Federației Comunității Evreiști din România – Rafael Shaffer și președintele  Comunității Evreilor Zalău Sălaj – Dan Has, au rostit rugăciunile El Male Rachamin și Kaddish, după care au ținut discursuri Ambasasorul Franței în România, Excelența Sa Laurence Auer; Șeful Adjunct de Misiune în cadrul Ambasadei Marii Britanii în România Tanya Collingridge, Deputatul Alexandru Muraru, reprezentant special al Guvernului României pentru Promovarea Politicilor Memoriei, Combaterea Antisemitismului și a Xenofobiei.

De asemenea, Ministrul de Externe al Statului Israel, domnul Yair Lapid, descendent al familiei Solomon din Cehu Silvaniei; Shane Dixon, adjunctul șefului misiunii diplomatice al Ambasadei Statelor Unite ale Americii în România și domnul Peer Gebauer, Ambasadorul Germaniei în România, au transmis un mesaj video în cadrul Conferinței.

Evenimentul s-a încheiat cu un mesaj transmis de Înaltpreasfințitul Andrei, Mitropolitul Ortodox al Clujului, Maramureșului și Sălajului și Preasfinția Sa Claudiu Pop, Episcop Eparhial al Eparhiei Greco-Catolice de Cluj-Gherla.

În mesajul său, Preasfinția Sa Claudiu a spus:

„Am avut bucuria și onoarea să-l cunosc pe unul dintre faimoșii arhiepiscopi ai Parisului, cardinalul Jean-Marie Lustiger. Îmi aduc aminte că un jurnalist l-a întrebat odată dacă diavolul există. El a răspuns: da, există. Jurnalistul a continuat: l-ați văzut vreodată? Și Lustiger a răspuns: da, l-am văzut! Unde, când, a mai întrebat jurnalistul? Și arhiepiscopul de Paris a răspuns: la Auschwitz, la Birkenau și în alte lagăre de exterminare”. Mi-a rămas în minte acest dialog, fiindcă mi-a adus aminte că răul nu este ceva abstract, ci o entitate care se manifestă atunci când găsește teren propice în viața noastră. Este de aceea extrem de important să nu uităm, să educăm, să formăm noile generații, dar este esențial să cerem ajutorul lui Dumnezeu împotriva răului. Este important să avem „un nume și un loc”, Yad Vashem, dar trebuie mai ales să creem în viețile noastre „un nume și un loc” care să fie parte a cetății lui Dumnezeu. Și atunci răul cu greu va putea pătrunde în viețile noastre, în familiile noastre, în societățile noatre, în țările noastre, în lumea în care trăim. Așa să ne ajute Bunul Dumnezeu.”

 

                                                                                                                                      Pr. Bertean Daniel