„Într-un interviu acordat Agentiei de Stiri „Agensir”, din Italia, Cardinalul Angelo Bagnasco, presedintele Conferintei Episcopale Italiene, vorbeste despre „sensul” întâlnirilor ecumenice avute cu Patriarhul Rusiei, Kirill si Patriarhul Bartolomeu I si reflecteaza asupra viitoarelor perspective pentru Vechiul Continent, în ajunul celei de-a 60-a aniversare de la semnarea Tratatelor din Roma.

Doua importante calatorii ecumenice: una la Moscova pentru o întâlnire cu Patriarhul Kirill si al doua la Istambul, la Patriarhul Bartolomeu I. cardinalul Angelo Bagnasco a vazut în aceste ultime saptamâni doua etape foarte importante pentru dialogul ecumenic, care privesc Italia si Europa. Eminenta Sa a afirmat faptul ca „Biserica crede în Uniunea Europeana, într-o Uniune Europeana cu o baza nu individualista si materiala, ci culturala si spirituala. Uniunea Europeana fie respecta identitatea tuturor popoarelor, fie continua sa fie perceputa ca si straina, deci prin urmare, fara viitor”.

Au fost subliniate si relatiile dintre Italia si lumea ortodoxa rusa, care împart împreuna bogatiile culturale, spirituale si artistice. Deasemnea în cursul întâlnirilor dintre reprezentatii celor doua Biserici s-a decis întâlniri regulate pentru faptul ca suntem „lumi cu istorii diverse, dar cu provocari religioase si culturale similare”, dar mai presus de toate apartinem aceluiasi Continent în care istoria a gasit inspiratie si sinteze în Crestinism, desenând astfel chipul omului european.
La sfârsitul lunii martie se vor întâlnii la Roma, toti presedintii Statelor si Guvernelor din Uniunea Europeana, pentru a celebra al 60-lea aniversar de la semnarea Tratatelor din Roma. «Europa este în criza. Lumea „nu mai crede în proiectul european”. Cea de-a 60-a aniversare, este o ocazie oportuna, pentru Presedintii Statelor de a confirma visul european si de a face un serios examen de constiinta, daca proiectul a ramas cel fidel, parintilor fondatori ai Europei».

Sursa: http://agensir.it/