„”Ce s-ar întâmpla daca am trata Biblia cu aceeasi atentie pe care o acordam telefonului mobil? Daca am avea-o mereu cu noi, daca ne-am întoarce când o uitam, daca am deschide-o de mai multe ori pe zi, daca am citi mesajele lui Dumnezeu din Biblie asa cum citim mesajele din telefon?” Cu aceasta comparatie, luata din stilul de viata al multor contemporani, papa Francisc s-a adresat miilor de romani si pelerini care au venit duminica, 5 martie 2017, în Piata San Pietro la traditionala rugaciune ”Angelus”. Vremea instabila, ropotele de ploaie fiind alternate cu momente de cer însorit, nu a descurajat familiile sa fie prezente duminica la amiaza pentru a recita împreuna cu papa îndragitul antifonul marian în chiar prima duminica a Postului Mare.

Referindu-se la evanghelia proclamata la liturgia duminicii, urmând rânduiala ritului roman sau latin, papa Francisc a facut o ampla meditatie despre ispitirile si postul lui Isus din pustiu (Mt 4, 1-11). Episodul ocupa un loc semnificativ în viata lui Isus: imediat dupa botezul din râul Iordan si înainte de începerea activitatii publice. Isus tocmai primise învestitura solemna în apele Iordanului: Duhul lui Dumnezeu a coborât asupra lui, iar Tatal din cer l-a proclamat ”Fiul meu, cel iubit” (3,17).
Papa Francisc: «Diavolul se bazeaza tocmai pe titlul de ”Fiul lui Dumnezeu” pentru a-l îndeparta pe Isus de îndeplinirea misiunii sale. Îi repeta cuvintele ”Daca tu esti Fiul lui Dumnezeu” (vv. 3 si 6) si îi propune sa faca fapte miraculoase, sa o faca pe magul, precum schimbarea pietrelor în pâine pentru a-si potoli foamea si sa se arunce jos de pe zidurile templului lasându-se salvat de îngeri. La aceste doua ispite, urmeaza cea de-a treia: sa-l adore pe diavol ca sa aiba stapânire asupra lumii (v.9)».
În realitate, a remarcat papa Francisc, ”prin aceasta întreita ispita, diavolul urmareste sa-l distraga pe Isus de pe calea ascultarii si a înjosirii – pentru ca stie ca raul va fi învins pe aceasta cale – si sa-l conduca pe falsa scurtatura a succesului si a slavei. Dar Isus pareaza sagetile otravite ale diavolului cu scudul Cuvântului lui Dumnezeu (vv. 4, 7 si 10) care exprima vointa Tatalui. În acest fel, Fiul, plin de puterea Duhului Sfânt, iese biruitor din pustiu”.
Exemplul lui Isus, a continuat papa Francisc, este deosebit de important pentru crestini în timpul Postului Mare, fiind îndemnati ”sa înfruntam lupta spirituala împotriva Celui rau cu puterea Cuvântului lui Dumnezeu”. Acest lucru presupune, însa, familiarizarea cu Biblia, citirea, meditarea si asimilarea ei, din convingerea ca ”Biblia contine Cuvântul lui Dumnezeu care este mereu actual si eficace”.
Papa Francisc: «Cineva a spus: Ce s-ar întâmpla daca am trata Biblia cum tratam telefonul mobil? Daca am avea-o mereu cu noi, daca ne-am întoarce când o uitam, daca am deschide-o de mai multe ori pe zi, daca am citi mesajele lui Dumnezeu din Biblie asa cum citim mesajele din telefon? Desigur, comparatia este paradoxala, dar lasa de gândit. Într-adevar, daca am avea Cuvântul lui Dumnezeu întotdeauna în inima, nicio ispita nu ar putea sa ne îndeparteze de Dumnezeu si nici un obstacol nu ar putea sa ne faca se ne abatem de la calea binelui; am sti sa învingem ademenirile zilnice ale raului care este în noi si în afara noastra; ne-am descoperi mai în masura sa ducem o viata înviata, conforma Duhului Sfânt, primindu-i si iubindu-i pe fratii nostri, mai ales pe cei mai slabi si nevoiasi, dar si pe dusmanii nostri».
Dupa rugaciunea ”Angelus”, Sfântul Parinte a salutat grupurile de pelerini din Spania, Polonia, Italia si din alte tari, în special pe credinciosii din diecezele de Madrid si de Varsovia. În fine, un anunt important care priveste agenda pontificala a acestei saptamâni:
Papa Francisc: «De câteva zile am început Postul Mare, drumul Poporului lui Dumnezeu spre Pasti, un drum de convertire, de lupta împotriva raului prin armele rugaciunii, postului si faptelor de caritate. Va urez tuturor ca drumul postului sa fie bogat în roade si va cer o amintire în rugaciune pentru mine si colaboratorii Curiei Romane alaturi de care voi începe în aceasta seara saptamâna de exercitii spirituale. Va multumesc din inima!».
Potrivit programului, papa Francisc si colaboratorii sai pleaca din Cetatea Vaticanului duminica la ora 16.00 cu autocarul pâna la Casa de reculegere ”Divinul Învatator” din Ariccia, în apropiere de Roma. Perioada de exercitii se va încheia vineri, 10 martie. În acest rastimp, sunt suspendate toate audientele particulare si publice, inclusiv traditionala audienta generala de miercuri. De asemenea, de la contul papei pe Twitter nu va fi trimis nici un mesaj în aceste zile de reculegere. Exercitiile spirituale au ca tema generala ”Patima, moartea si învierea lui Isus dupa Matei”, iar meditatiile sunt prezentate de preotul franciscan italian Giulio Michelini. Duminica seara, la ora 18.00, predicatorul introduce meditatia pregatitoare, cu titlul ”Marturisirea de credinta a lui Petru si drumul lui Isus pâna la Ierusalim”. Meditatia este urmata de adoratia euharistica si rugaciunea Vesperelor. În celelalte zile sunt prevazute doua meditatii pe zi, la orele 9.30 si 16.00, în timp ce Sfânta Liturghie este celebrata la 7.30.
Primiti acum binecuvântarea apostolica invocata de papa Francisc duminica la rugaciunea ”Angelus”, binecuvântare ce ajunge prin mass-media la cei care o primesc în spirit de credinta.

Sursa: http://ro.radiovaticana.va