De Andrea Tornielli

Un plan pentru a extirpa foamea celor 13.000 de copii din Milano care n-au suficient de mâncare. Este cadoul pe care-l va primi papa Francisc în timpul vizitei sale în oras la 25 martie 2017: asta a revelat Giuseppe Guzzetti, presedinte al Fundatiei Cariplo, care deja a finantat proiectul cu 12 milioane de euro si care este si sponsor al vizitei. Anuntul a fost dat în cursul unei conferinte de presa în arhiepiscopie, luni 27 februarie 2017.
"Dam o contributie cu mare placere, asa cum este în traditie atunci când un papa vine în Lombardia – a spus avocatul Guzzetti -. Am vrea sa oferim si un cadou foarte precis papei: Caritas-ul ne-a spus ca exista 13.000 de copii care îndura foamea la Milano. Am organizat în câteva zile un proiect pentru a extirpa acest fenomen în trei ani. Când l-am întâlnit pe Francisc mi-a spus: «Dumneavoastra si fundatiile trebuie sa înfruntati problema copiilor». Pentru aceasta am pus la dispozitie imediat doua milioane si contactam diferite entitati cu un obiectiv de 25 de milioane, 12 milioane îi punem noi. Îmi face placere ca alte doua mari realitati – Intesa San Paolo si Fondazione Vismara – au contribuit cu 3 si respectiv 4 milioane. Obiectivul este de a ne întâlni la sfârsitul trieniului pentru a face în asa fel încât la Milano copii sa nu trebuiasca sa îndure foamea. Avem si un proiect la scara nationala".
Cardinalul Angelo Scola a pregatit o rugaciune pentru a însoti aceasta perioada de pregatire. În discursul sau a subliniat patru interventii importante: "Preocuparea papei se concentreaza asupra esentialului si cât priveste crestinii, asupra lui Isus Cristos ca milostivire a Tatalui. Acest lucru produce bucuria Evangheliei si ne permite fiecaruia dintre noi acea reluare asa de necesara. Tu, papa Francisc, vino la Milano pentru a ne confirma cu privire la ceea ce conteaza pâna la urma în viata! A genera comunitate – a subliniat arhiepiscopul – este ceva ce îi intereseaza pe toti, independent de credinta fiecaruia".
Scola a subliniat ca programul vizitei – va începe cu întâlnirea la Case Bianche în periferia de est si apoi va fi centrala întâlnirea si prânzul cu puscariasii de la "San Vittore" – "enunta o realitate care este la inima papei: Evanghelia depaseste orice excludere". În al treilea rând, cardinalul a amintit stilul de exercitare a slujirii papei, "care se joaca personal si asta îi permite sa-i întâlneasca pe toti si sa devina o emblema a culturii întâlnirii. Întâlneste simpatie si a celor care nu cred si mai ales în popor. Actiunea sa uneste gesturi, exemple, o cultura inspirata din tara sa (pe care înca o întelegem cu greu), si în învatatura. Este necesar sa primim integral acest stil si aceasta persoana". În sfârsit, arhiepiscopul a amintit ca vizita "ne va da si ocazia de a face în asa fel încât metropola noastra sa creasca tot mai mult într-o deschidere universala fata de toti si sa fie un loc de întâlniri, de popoare si de culturi. O misiune pe care o avem si care va fi accentuata în urmatoarele doua sau trei decenii".
La conferinta de presa au participat presedintele regiunii Lombardia, Roberto Maroni, si primarul de Milano, Giuseppe Sala: amândoi au amintit marea asteptare, angajarea respectivelor institutii pentru a garanta siguranta dar au subliniat si ca orasul nu va fi deloc "blindat". "Asteptarea este foarte puternica – a spus Sala – si asteptarea mea personala este în aceeasi masura. Aceasta vizita nu va fi desigur blindata, chiar daca vom acorda multa atentia sigurantei. Ar fi complet contrar spiritului Sfântului Parinte". Prefectii de Milano si Monza si primarul de Monza au vorbit despre cifre: se prevede venirea a cel putin jumatate de milion de persoane. Pentru deplasari au fost implicate caile ferate Trenor, cu garnituri speciale. Autocarele care se vor apropia de zona Liturghiei, la parcul Monza, vor fi între 2.500-3.000.
Cât priveste costurile, a vorbit Monseniorul Bruno Marinoni, conducatorul organizarii vizitei pentru Dieceza de Milano: "Cea mai mare parte a costurilor se va referi la participarea oamenilor. Am estimat circa trei milioane si 235.000 euro drept cheltuieli în ansamblu. Pentru organizarea voluntarilor 75.000 euro; pentru comunicare 30.000 euro; pentru materialul distribuit credinciosilor pentru Liturghie 230.000 euro; pentru cele doua întâlniri de la Milano, în Dom si în cartierul Case Bianche, circa 100.000 euro. Partea leului – a adaugat Marinoni – o va face desigur zona din Monza: scena de 80 m, care va primi si 500 de coristi si multi preoti batrâni si neputinciosi, va costa 1,1 milioane de euro; aparatele audio în zona 275.000, ecranele mari 310.000; zona pentru neputinciosi (deja trei mii s-au înscris, plus tot atâtia însotitori) 85.000 euro; structuri mari 40.000 euro; parapeturi 240.000; bai chimice 235.000; generatoare de electricitate 245 euro". Sunt multi sponsorii implicati în proiect, banci si firme cu sponsorizari si donatii (pâna acum au ajung la un 1,3 milioane de euro). Este prevazuta si o app pentru a putea face donatii din parte oricui.
În sfârsit au fost prezentate spoturile care vor folosi pentru a-i invita pe oameni sa participe la liturghia de la Monza. Biletele – desigur gratuite – trebuie cerute la fiecare parohie. Era prezent la conferinta de presa si actorul Giacomo Poretti, autor de video-scrisori ca pregatire pentru venirea papei. În prima Poretti a glumit despre "dubia" celor patru cardinali referitor la Amoris laetitia, a spus lui Francisc: "Aici la Milano îi primim bine pe straini, în special pe argentinieni ca tine", dând imediat dupa aceea numele unor cunoscuti fotbalisti.
(Dupa Vatican Insider, 27 februarie 2017)

Sursa: http://www.ercis.ro