„Moto: „Sunt adânc patruns de misiunea mare a neamului românesc. Am nestramutata încredere în fortele de care dispune pentru împlinirea acestei misiuni si simt îndatorirea pe care o are fiecare român de a contribui la întarirea si dezvoltarea în toate directiile a acestor forte. Îndatorire a carei nebagare în seama înseamna de-a dreptul tradare de neam” (Iuliu Maniu).

Un frumos Memorial dedicat lui Iuliu Maniu a fost inaugurat ieri la Simleu Silvaniei (Salaj), în chiar ziua comemorarii mortii marelui om de stat. Apa, piatra si bronzul spun povestea unuia din fauritorii României Mari în viziunea sculptorului sibian Nicu Mihoc.

Ziua de 5 februarie a fost dedicata în Tara Silvaniei cinstirii memoriei unui fiu al locului, prilej cu care a fost inaugurat de catre autoritatile locale Memorialul Iuliu Maniu din centrul orasului. Onoarea dezvelirii monumentului a revenit autorului si primarului orasului Simleu Silvaniei, Septimiu Turcas. Lucrarea monumentala a fost realizata de sculptorul Nicu Mihoc, care a si descris-o auditoriului.
„Conceptul lucrarii este o poveste a personajului si a faptelor lui Iuliu Maniu. Ideea a pornit de la un bust, dar mai apoi noi am propus un Memorial, pentru ca ni se pare prea importanta personalitatea ca sa fie doar un simplu bust, fara o scurta istorisire. Materialele pe care le-am folosit sunt: apa, piatra si bronzul. Toata constructia lucrarii este în jurul personajului din mijloc, Iuliu Maniu, care este realizat din bronz si este asezat pe un jilt care subliniaza statura lui de om de stat. Cât despre pozitia mâinilor: mâna stânga strânsa înseamna unitate, iar mâna dreapta cu palma în jos înseamna pozitia liderului care conduce. Toata lucrarea sta pe un piedestal asezat în mijlocul unui luciu de apa care se revarsa peste conturul României Mari. Pe soleea care înconjoara conturul tarii este un citat, un fragment din declaratia de la 1918 a lui Iuliu Maniu. Pe jiltul personajului este o cerga taraneasca pe care sunt motive traditionale din Moldova, Tara Româneasca si Transilvania, ceea ce subliniaza, pe de-o parte, faptul ca la obârsie Iuliu Maniu provenea din rândul taranimii si a evoluat pâna la postura de om de stat, pe de alta parte subliniaza unitatea celor trei Provincii românesti”, a spus autorul.
„Iuliu Maniu sta asezat pe un jilt din doua motive: reprezentarea personajelor stând în picioare este de sorginte sovietica […] si faptul ca personajul stând pe un jilt reprezinta demnitatea lui de om de stat”, a completat sculptorul.
Evenimentele sarbatoresti de ieri au debutat la biserica greco-catolica Sfânta Treime din Simleu, unde s-a oficiat Sfânta Liturghie si un Parastas pentru Familia Maniu. Festivitatile de la Memorial au fost deschise de Corul „Dealul Tarinei” format din consateni de-ai lui Maniu din Badacin, dupa care a urmat apoi sfintirea monumentului de catre preotii greco-catolici si un Parastas pentru Iuliu Maniu oficiat de reprezentantii Bisericii Ortodoxe.
Invitatii au fost poftiti apoi la un simpozion unde au prezentat comunicari dr. Marin Pop (documente inedite despre Iuliu Maniu si familia sa din arhiva CNSAS), dr. Ioan Boila (Iuliu Maniu asa cum l-am cunoscut) si prof. Silviu Junjan (Iuliu Maniu, luptator si artizan al unirii Ardealului cu România).
Organizatorii evenimentului au fost Primaria Simleu Silvaniei, Parohia greco-catolica Badacin si CNIPT în colaboarea cu Muzeul de Istorie si Arta Zalau, Biblioteca Judeteana Salaj, Centrul de Cultura si Arta Salaj, Directia Judeteana pentru Cultura si Patrimoniul National Salaj si Radio Maria.
De retinut ca acelasi sculptor a realizat bustul lui Corneliu Coposu, amplasat acum trei ani în parcul central al orasului.

Scurta biografie
Iuliu Maniu, supranumit în epoca „Sfinxul de la Badacin”, s-a nascut pe 8 ianuarie 1873. Studiile liceale le-a urmat în Zalau, urmând apoi traditia barbateasca a familiei s-a înscris la Facultatea de Drept din Cluj, completându-si apoi studiile cu un doctorat la Budapesta si Viena. Se întoarce în Transilvania unde este angajat în curând ca jurisconsult al Mitropoliei de la Blaj, functie în care activeaza pâna în anul 1915. La doar 24 de ani, în 1897 este ales în conducerea nationala a PNR din Austro-Ungaria, moment în care începe ascensiunea politica. Dupa izbucnirea primului razboi mondial, considerat drept un agitator periculos de catre autoritati, este încorporat în armata austro-ungara si trimis întâi pe frontul rusesc apoi pe cel italian. Prabusirea Imperiului Austro-Ungar l-a surprins la Viena, unde organizeaza o armata de soldati si ofiteri români – peste 50.000 la numar. Toti militarii au jurat în prealabil credinta numai noilor autoritati românesti si jertfa totala pentru eliberare si unire cu România. Apogeul luptei sale de emancipare nationala este atins la 1 decembrie 1918 când este proclamata Unirea Transilvaniei cu Regatul României.
Între cele doua razboaie mondiale Iuliu Maniu intra în prim-planul vietii politice românesti. În 1926 Partidul National Român al lui Maniu fuzioneaza cu Partidul Taranesc al lui Ion Mihalache, constituind Partidul National Taranesc. Iuliu Maniu a fost presedinte al partidului între anii 1926-1933 si 1937-1947, si de trei ori prim-ministru al României, între anii 1928 si 1933.
În anii celui de-al doilea razboi mondial intra în opozitie fata de regimul lui Carol al II-lea si apoi al lui Ion Antonescu. Dupa 23 august 1944 se opune cu înversunare preluarii puterii de catre comunisti, fapt care îi va semna condamnarea la moarte. A fost arestat si judecat pentru „înalta tradare”, fiind condamnat la închisoare pe viata în noiembrie 1947. În 5 februarie 1953, la 80 de ani, slabit din cauza regimului de exterminare, a murit în închisoarea de la Sighetu-Marmatiei.
Sursa: http://www.crisana.ro