„Marturia voastra luminoasa de viata va fi ca o candela asezata în candelabru pentru a darui lumina si caldura întregului popor al lui Dumnezeu”.

„Treziti omenirea, luminati-o prin marturia voastra profetica si contra curentului!”.

Papa Francisc

Ziua Persoanelor Consacrate se sarbatoreste an de an în Oradea în una dintre Episcopiile Greco-Catolica sau Romano-Catolica. Anul acesta de Sarbatoarea Întâmpinarii Domnului a avut loc la Catedrala Greco-Catolica „Sfântul Nicolae” Sfânta si Dumnezeiasca Liturghie savârsita de Preasfintia Sa Virgil Bercea, episcopul greco-catolic si Excelenta Sa Lászlo Böcskei, episcopul romano-catolic, alaturi de un sobor de preoti, la care au participat persoanele consacrate de pe întreg cuprinsul celor doua Episcopii.
Cuvântul de învatatura a fost transmis de catre Preasfintia Sa Virgil Bercea care a evidentiat referitor la Pericopa Evanghelica a zile trei cuvinte: Asteptarea, Daruirea si Lumina.
„Asteptarea – sa reusim sa-L asteptam Zilnic pe Isus”.
„Daruirea – asa cum Maria L-a daruit pe Isus, asa putem darui si noi zilnic câte ceva”.
„Lumina – Lumina care este Isus Cristos, dar aceasta lumina poate fi fiecare dintre noi”.
Deasemnea Preasfintia Sa a subliniat si misiunea persoanelor consacrate: „Cât de mult daruiesc persoanele consacrate tuturor – ei ofera lumina, fiind o binecuvântare pentru noi, disponibili sa ofere oricând, orice”.

În cadrul Sfintei Liturghii a avut loc si reînnoirea voturilor persoanelor consacrate. Raspunsurile la Sfânta Liturghie au fost date de catre elevii claselor „Steb by Step” ale Liceului Greco-Catolic „Iuliu Maniu”. Mai apoi a avut loc un moment de agapa fraterna, urmat de un program de fraternitate în care persoanele consacrate au putut socializa , întâlnirea dovedindu-se a fi un mijloc de a aprofunda propria chemare, dar si de a experimenta comuniunea dintre persoanele consacrate, întâlnirea încheindu-se cu rugaciunea finala în jurul orelor 15.00.

*
Ziua Mondiala a Persoanelor Consacrate a fost instituita de catre Sfântul Parinte Papa Ioan Paul al II-lea la 2 februarie 1997. Iar Sfântul Parinte Papa Francisc deseori subliniind în discursurile sale identitatea si misiunea persoanelor consacrate, a decretat un An dedicat Vietii Consacrate care s-a desfasurat în perioada 30 noiembrie 2014 – 2 februarie 2016.