„În 18 ianuarie, în Liceul Greco-Catolic „Iuliu Maniu” din Oradea, s-a desfasurat faza judeteana a concursului de discurs public în limba engleza, organizat sub auspiciile Uniunii Vorbitorilor de Limba Engleza din România si ale Ministerului Educatiei Nationale si Cercetarii Stiintifice.
La concurs au participat elevi din trei scoli, calificati în aceasta etapa în urma fazei desfasurate în luna decembrie. Elevii au fost coordonati de catre profesorii: Buzas Eva si Dorotea Ianc, Liceul Teoretic „Horvath Janos” – Marghita, Crina Craciun, Liceul Tehnologic Sanitar „Vasile Voiculescu” si Adrian Podar si Adina Radu din Oradea, dascali ai institutiei care a gazduit evenimentul.
Timp de o ora, retorii, care s-au exprimat în limba lui Shakespeare, au surprins cu elocinta în imagini lexicale tema propusa spre dezbatere. Vârstele de 12 sau de 16 ani nu au constituit un impediment pentru maturitatea abordarii subiectului. Câstigatori au fost cu totii, dar unii au stralucit… În urma deliberarilor, la faza regionala, s-a calificat Angel Podar din clasa a IX-a B elev al Liceului Greco-Catolic oradean. Acesta va reprezenta judetul Bihor la etapa succesiva, care va avea loc în luna februarie.
Acest concurs de discurs public este, cum se exprima un elev, „oportunitate de dezvoltare personala”, este „modul în care încercam sa ne îmbogatim cu ajutorul profesorilor nostri”. „Limba engleza poate fi un prieten exigent atunci când trebuie sa vorbesti coerent si corect un timp mai îndelungat”, spunea un alt participant la concurs.
În final, elevii au fost felicitati pentru efortul lor de a se perfectiona si de a performa pe o scena asupra careia priveau chiar ochii si ascultau tocmai urechile batrânului autor al operei Hamlet; acela care se mira: What a piece of work is a man! How noble in reason! How infinite in faculty!… Ce grozav este omul!…