Iniţiativă lăudabilă a Parohiei Greco-Catolice din Brăteşti. La ideea preotului Florin Jula, pe terenul recuperat în urmă cu câţiva ani din faţa Bisericii Ortodoxedin Brăteşti, s-a început amenajarea unui părculeţ, care va fi denumit „Parcul Armoniei dintre Biserici”.

Situaţia în zonă este inedită pentru că lăcaşul de cult aparţine Bisericii Ortodoxe, iar terenul, Parohiei Greco-Catolice. „În perioada interbelică, Parohia Vintere avea şi o filie în Brăteşti. Atunci nu erau ortodocşi, nici în Vintere, nici în Brăteşti. Din400 erau 12 şi nu exista o parohie ortodoxă. În perioada comunistă s-a adus o biserică de lemn, instalată pe terenul aparţinând Bisericii Greco-Catolice. Parohia Vintere a recuparat terenul,mai puţin amprenta de sol, care a rămas la parohia ortodoxă. În faţa bisericii este un teren liber, pe care împreună cu preotul ortodox din Brăteşti am decis să-l facem parc. Şi astfel, vrem să fie denumit: parcul armoniei între biserici, să dăm un exemplu comunităţii că se poate trăi în armonie, indiferent de apartenenţa la cult sau de regimul unei proprietăţi. Parcul e în proprietatea noastră, dar poate fi folosit de întreaga comunitate. E în curs de amenajare. În toamna trecută am plantat două rondouri cu trandafiri şi urmează să aduncem băncuţe şi să-l amenajăm în aşa fel încât să fie un punct de atracţie pentru comunitate, iar copiii să poată să se joace acolo. Ne dorim să-l facem un loc frumos, un loc unde să se simtă prezenţa lui Dumnezeu”, a spus preotul Florin Jula, parohul din localitatea Vintere.
Acesta a solicitat finanţare în acest sens de la Primăria Răbăgani. De altfel, conducerea Primăriei a salutat iniţiativa preotului Jula, considerând-o utilă comunităţii. „Orice este în beneficial comunităţii este lăudabil. Când vom avea posibilitatea, vom încerca să susţinem şi noi de la bugetul local astfel de idei. În prezent însă, avem proiecte de infrastructură în derulare şi ne focusăm pe ele. Avem bugetul limitat şi e fixat pe obiective de forţă majoră, cum de exemplu este infrastructura rutieră”, a declarat primarul Ioan Călin One.

Potrivit preotului Jula, Biserica îşi pune la dispoziţie proprietăţile pentru binele comun, aşa cum prevede doctrina socială a acesteia:„Aceasta a fost menirea bisericii dintotdeauna: să lucreze pentru mântuirea şi binele oamenilor”, a spus preotul Florin Jula.

Sursa: Jurnal Bihorean (ediția tipărită)

Foto: comunarabagani.ro