„Noi nu trebuie să le oferim copiilor cantități de informații, ci instrumente pentru a cerceta”(Gianni Rodari)
Vineri, 8 noiembrie a.c., copiii din clasele 0 A și I B de la Liceul „Don Orione” din Oradea, au fost pentru o oră „Micii jurnaliști”. Ei au avut ocazia să afle mai multe despre meseria de jurnalist, să adreseze întrebări curioase și să își imagineze că sunt prezentatori radio. De altfel, chiar au fost, elevii fiind fascinați să descopere cum se aud vocile lor înregistrate la microfon. Inițiativa, desfășurată în cadrul programului național „Săptămâna Altfel” 2024, a avut loc la invitația doamnelor învățătoare prof. Raluca Sabău și prof. Monica Bene, cu participarea jurnaliștilor Mihaela Caba-Madarasi și Cristian Ciulea, din cadrul Biroului de Presă al Episcopiei Greco-Catolice de Oradea.
Acest mini-curs a început cu prezentarea pe scurt a misiunii unui jurnalist, aceea de a redacta „povești” reale (știri) care răspund în principal la patru întrebări: „Cine?”, „Ce?”, „Când?”, „Unde”. Pentru aceasta este nevoie de patru elemente de bază – un „personaj” aflat într-un context, o idee, un instrument de comunicare (scris, vorbit, audio, video) și un fel original de a comunica.
Copilașii au înțeles totodată importanța scrierii și vorbirii corecte din punct de vedere gramatical, a creativității și a muncii în echipă. Li s-a transmis de asemenea cât este de important să fie critici, mai ales în fața noilor mijloace de comunicare, să conștientizeze timpul petrecut în fața gadget-uri și să aleagă de fiecare dată o comunicare reală, caldă și respectuoasă. Un îndemn special a fost acela de „a vorbi din inimă”. Ce înseamnă aceasta? „Să participăm la bucuriile și fricile, speranțele și suferințele oamenilor din zilele noastre”, cum deseori ne îndeamnă Papa Francisc când vorbește despre comunicare. O calitate pe care copiii o au implicit, învățându-i chiar ei pe cei mari să fie spontani, curioși, dar mai ales veseli.
Teme precum știrile internaționale, fake-news, stresul la locul de muncă, dedicații pentru doamna învățătoare sau părinți și știrile din fotbal s-au dovedit de interes pentru „micii jurnaliști”, care sunt deja mari cunoscători ai acestei meserii pe care adesea fără își dea seama, noile generații o practică deja.
În cadrul acestei lecțtii de „Școala Altfel” copiilor le-a fost dăruită revista „Vestitorul”, fondată la Oradea în 1925 de Fericitul episcop Valeriu Traian Frențiu, care apare lunar și cuprinde știri cultural-spirituale din cadrul Eparhiei Greco-Catolice de Oradea, inclusiv pe aceasta. Au avut prilejul să înțeleagă mai bine „ce se întâmplă cu știrile pe care noi le scriem” și să experimenteze mirosul de neînlocuit al tiparului, pe care Johannes Gutenberg l-a inventat în urmă cu mai bine de jumătate de secol (1455). Dincolo de toate informațiile pe care le-au primit în cadrul acestei „altfel de lecții”, copiii au rămas cu bucuria experienței personale și satisfacția de a fi fost pentru o zi, jurnaliști.
Felicitări, dragi copii! Să nu uităm cât este de important să avem o idee, să creăm o poveste, să comunicăm cu inima și mai ales, să ne amintim că cel mai frumos mijloc de comunicare este zâmbetul!
Biroul de Presă EGCO