„Se întâmpla în anul 1792, de sarbatoarea Sfintilor Vasile cel Mare, Grigore Teologul si Ioan Gura de Aur (30 ianuarie) când, din ordinul Împaratului Leopold al II-lea, se înfiinta, prin decretul nr. 3230/1792 Seminarul Greco-Catolic din Oradea. Episcopul român unit al Oradiei Mari, Ignatie Darabant, a fost cel care a constatat nevoia de a avea un loc unde sa se formeze clerul român si dascalii, pentru Eparhia de Oradea, recent înfiintata. Astfel a cerut Împaratului înfiintarea Seminarului din Oradea, cel care avea sa fie: “un institut de crestere, menit sa devina izvor de lumina si cultura, de dragoste de limba si de neam pentru poporul român de la granitele apusene ale românismului”
Locul în care s-a înfiintat aceasta institutie ecleziala fusese mai înainte casa calugarilor iezuiti iar apoi casa canonicilor greco-catolici. Din ordinul Împaratului Leopold al II-lea cladirea a fost pusa la dispozitia Seminarului. De-a lungul timpului, pentru a raspunde nevoilor tot mai mari ale aceluiasi scop, cladirile s-au marit si reînnoit, ajungându-se astazi la un adevarat complex destinat învatamântului catolic pentru toate vârstele.
Au trecut 225 de ani de atunci si, de-a lungul istoriei, aceasta prestigioasa institutie si-a dovedit importanta, scolind numerosi tineri care, apoi au devenit profesori, preoti si episcopi. A fost înfiintat ca Seminar Teologic ajungând, în anul 1924, la gradul de Academie Teologica de grad Universitar, fiind însa desfiintat în anul tristetii – 1948. Atunci, cladirilor li s-a dat alta destinatie.
Dupa caderea comunismului, în anul 1990, pe vremea Preasfintitului Vasile Hossu, institutia s-a reînfiintat sub numele de Institutul Teologic Greco-Catolic. În anul 1998, sub pastorirea Preasfintitului Virgil Bercea, se integreaza în cadrul Universitatii Babes-Bolyai Cluj Napoca, devenind Departamentul Oradea al Facultatii de Teologie Greco-Catolica. În acelasi timp, continua sa existe si Seminarul “Sfintii Trei Ierarhi, Vasile, Grigore si Ioan”, locul în care viitorii preoti se formeaza din punct de vedere spiritual, liturgic si pastoral.
Anul 2017 a fost decretat de catre PS Virgil Bercea AN JUBILIAR pentru Seminarul nostru. Astfel ca toate activitatile de pe parcursul acestui an vor fi realizate sub egida Jubileu aniversar – 225.
În numele întregii noastre comunitati doresc sa va adresez din inima invitatia de fi alaturi de noi, cu prezenta fizica si spirituala, la celebrarile de inaugurare a Jubileului.
Programul este urmatorul:
Sâmbata, 28 ianuarie 2017, la ora 18.00 – Vecernia Arhiereasca. Resfintirea Capelei Seminarului si binecuvântarea reverendelor. (Gen. Magheru, 25);
Duminica, 29 ianuarie 2017, la ora 10.00 – Sf. Liturghie Arhiereasca. În Catedrala Sf. Nicolae din Oradea.
Va asteptam cu drag!
Rector