„”În aceasta zi de bucurie suntem cu totii chemati sa-l contemplam pe Pruncul Isus, care reda speranta fiecarui om de pe fata pamântului. Cu harul sau, sa dam glas si sa dam forma acestei sperante, marturisind solidaritatea si pacea”: cu aceste cuvinte de lumina si bucurie, papa Francisc a încheiat traditionalul mesaj ”Urbi et Orbi” din solemnitatea Nasterii Domnului, adresat duminica, 25 decembrie 2016, de la balconul central al bazilicii Sfântul Petru. Ceremonia a fost transmisa în mondoviziune, fiind adusa în casele românilor si de TVR, prin emisiunea ”Credo”, difuzata în direct de TVR2 si TVR HD. Vestea pacii adusa de îngeri în noaptea Nativitatii de la Betleem, a spus pontiful în mesajul sau, ”strabate astazi întregul pamânt si vrea sa ajunga la toate popoarele, mai ales la cele ranite de razboaie si de aspre conflicte si care simt mai puternic dorinta de pace”.
Va oferim mai jos, în traducerea noastra de lucru, mesajul ”Urbi et Orbi” al papei Francisc:
«Dragi frati si surori, Craciun fericit!
Astazi Biserica retraieste uimirea Fecioarei Maria, a sfântului Iosif si a pastorilor de la Betleem, contemplându-l pe Pruncul care s-a nascut si care este culcat într-o iesle, pe Isus, Mântuitorul.
În aceasta zi plina de lumina, rasuna vestirea profetica: ”Un copil ni s-a nascut, un fiu ni s-a dat noua. Puterea va fi pe umerii lui si va fi numit sfetnic minunat, Dumnezeu puternic, parinte vesnic, principe al pacii” (Is 9,5).
Puterea acestui Copil, Fiul lui Dumnezeu si al Mariei, nu este puterea acestei lumi, bazata pe forta si bogatie, este puterea iubirii. Este puterea care a creat cerul si pamântul, care da viata oricarei fapturi: mineralelor, plantelor si animalelor. Este forta care atrage omul si femeia si face din ei un singur trup, o singura existenta. Este puterea care regenereaza viata, care iarta vinovatiile, îi împaca pe dusmani, schimba raul în bine. Este puterea lui Dumnezeu. Aceasta putere a iubirii l-a facut pe Isus Cristos sa se despoaie de slava sa si sa se faca om si îl va conduce sa-si dea viata pe cruce si sa învie din morti. Este puterea slujirii, care instaureaza în lume împaratia lui Dumnezeu, împaratie de dreptate si de pace.
De aceea, nasterea lui Isus este însotita de cântarea îngerilor care vestesc: ”Marire în înaltul cerurilor lui Dumnezeu si pe pamânt pace oamenilor pe care el îi iubeste!” (Lc 2,14). Astazi, aceasta veste strabate întregul pamânt si vrea sa ajunga la toate popoarele, mai ales la cei raniti de razboaie si de aspre conflicte si care simt mai puternic dorinta de pace.
Pace barbatilor si femeilor din Siria suferinda, unde atât de mult sânge a fost varsat. Mai ales în orasul Alep, scenariu în ultimele saptamâni al uneia dintre cele mai crunte batalii, este mai urgent ca niciodata sa fie garantate asistenta si ajutorarea populatiei civile extenuate, respectând dreptul umanitar. Este timpul ca armele sa taca pentru totdeauna si comunitatea internationala sa se activeze pentru ca sa se ajunga la o solutie negociata si sa se restabileasca convietuirea în tara.
Pace barbatilor si femeilor din scumpa Tara Sfânta, aleasa si preferata de Dumnezeu. Israelienii si palestinienii sa aiba curajul si determinarea de a scrie o noua pagina de istorie, în care ura si razbunarea sa cedeze locul vointei de a construi împreuna un viitor de întelegere reciproca si armonie. Fie sa regaseasca unitatea si armonia Irakul, Libia si Yemenul, unde populatiile îndura razboiul si actiuni teroriste sângeroase.
Pace barbatilor si femeilor din diferitele regiuni ale Africii, mai ales în Nigeria, unde terorismul fundamentalist exploateaza pâna si copiii pentru a întreprinde oroare si moarte. Pace în Sudanul de Sud si în R. D. Congo, pentru ca sa se vindece dezbinarile si toate persoanele de buna vointa sa se activeze pentru a întreprinde un parcurs de dezvoltare si împartasire, preferând cultura dialogului în locul logicii ciocnirii.
Pace barbatilor si femeilor care continua sa îndure urmarile conflictului în esteul Ucrainei, unde este urgenta o vointa comuna în a aduce usurare populatiilor si în a da actualizare angajamentelor asumate.
Armonie invocam pentru scumpul popor columbian, care aspira sa realizeze un nou si curajos drum de dialog si reconciliere. Atare curaj sa însufleteasca si îndragita Venezuela în a întreprinde pasii necesari pentru a pune capat actualelor tensiuni si în a edifica împreuna un viitor de speranta pentru întreaga populatie.
Pace celor care, în diferite regiuni, înfrunta suferinte din cauza pericolelor constante si a nedreptatilor persistente. Fie ca Myanmar sa consolideze eforturile pentru a favoriza convietuirea pasnica si, cu ajutorul comunitatii internationale, sa acorde protectia necesara si asistenta umanitara celor care o grava si urgenta nevoie. Fie ca Peninsula coreeana sa vada depasite tensiunile prin care trece într-un reînnoit spirit de colaborare.
Pace celor care au pierdut o persoana draga din cauza unor sângeroase acte de terorism, care au semanat frica si moarte în inima atâtor tari si orase. Pace, nu în cuvinte, ci concreta si prin fapte, surorilor si fratilor nostri abandonati si exclusi, celor care sufera de foame si celor care sunt victima a violentelor. Pace transfugilor, refugiatilor si migrantilor, celor care astazi sunt supusi traficului de fiinte umane. Pace popoarelor care sufera din cauza ambitiilor economice a câtorva oameni si a lacomiei nepotolite a dumnezeului ban care duce la sclavie. Pace celui afectat de probleme sociale si economice si celui care sufera de pe urma cutremurelor sau a altor catastrofe naturale.
Pace copiilor, în aceasta zi speciala în care Dumnezeu se face copil, mai ales celor lipsiti de bucuria copilariei din cauza foamei, razboaielor si egoismului celor mari.
Pace pe pamânt tuturor oamenilor de buna vointa, care zi de zi lucreaza, cu discretie si rabdare, în familie si în societate pentru construi o lume mai umana si mai dreapta, sprijiniti de convingerea ca numai prin pace exista posibilitatea unui viitor mai prosper pentru toti.
Dragi frati si surori, ”un copil ni s-a nascut, un fiu ni s-a dat noua”: el este ”principele pacii”. Sa-l primim!».
Dupa rugaciunea ”Angelus” si binecuvântarea apostolica, însotita de indulgenta plenara, papa Francisc a adaugat un scurt mesaj cu urari de Sfintele Sarbatori:
«Voua, dragi frati si surori, care ati venit în aceasta Piata din toate partile lumii, si celor care, din diferite tari, sunteti în legatura prin radio, televiziune si celelalte mijloace de comunicare, va adresez urarile mele. În aceasta zi de bucurie suntem cu totii chemati sa-l contemplam pe Pruncul Isus, care reda speranta fiecarui om de pe fata pamântului. Cu harul sau, sa dam glas si sa dam forma acestei sperante, marturisind solidaritatea si pacea. Tuturor, Craciun fericit!».

Sursa: http://ro.radiovaticana.va